Frank Szwajcarski

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • karuzel
    Ambiente
    • 2011
    • 210

Tutaj osoba prowadząca blog pokusiła się o stworzenie arkusza wyliczającego raty i porównującego do kredytu w złotówkach. Prowadzący blog opisuje sprawę na chłodno bez zbędnych nerwów. Polecam również inne jego wpisy, nieraz ciekawą lokatę podpowie, bo większość bloga jest o oszczędzaniu. Nie naganiam na nabijanie licznika blogerowi, z osobą nie mam nic wspólnego, podsyłam tylko ze względu na gotowe narzędzie do analizy.

Nie wiem czy link się dobrze skopiował. Jak coś to www.jakoszczedzacpieniadze.pl i tam szukamy wpisu z kalkulatorem kredytowym.

Polecam też inne wpisy, wśród starszych jest też coś z dziedziny moto - koszty zakupu i utrzymania samochodu.

Komentarz

• Rok z Bagien
      L&K
      • 2010
      • 1172

Zamieszczone przez parasite
      Jednym słowem chcesz, żeby państwo traktowało Cię jak idiotę, który sam nie jest w stanie decydować o sobie. Ja bardzo dziękuję za takie państwo i wszystkie wprowadzone ograniczenia traktuję jako ograniczenie mojej wolności. Kiedyś walczyli o wolność, a teraz pragną żeby państwo znów za nich decydowało.
      Dość długo się powstrzymywałem, ale teraz Ci powiem, że marlej miał rację. Jesteś zwykłym "dzieciakiem" i pasożytem.
      Napiszesz jeszcze coś "interesującego". :?

Komentarz

• parasite
        L&K
        • 2011
        • 1368

Rok z Bagien, faktycznie jestem dzieciakiem bo jak mnie nie stać to się nie zapożyczam. Prawda boli niestety i zamiast wziąć to na klatę to lepiej się obrażać. Kraj wiecznie nieszczęśliwych, nieodpowiedzialnych ludzi, którzy się kredytują a później z łapą do państwa. Zastanów się kto jest dzieciakiem bo ja pomagając bratu pół tygodnia jeździłem na studia a pół siedziałem na budowie żeby mury stawiać, ale przynajmniej nie musiał kredytu brać, a później stękać jak reszta.
        Aktualnie mogę sobie kupić z palcem w d*** mieszkanie za 400 tyś zł na kredyt a pewnie kupię kawalerkę za maks. 200 000zł, a wiesz dlaczego? Raczej wątpię żebyś wiedział.

W sumie też się powstrzymywałem ale jak już tak bardzo chcesz to ciekawa konkluzja.
        Twój płacz o wzrost kursu franka i to:
        Octavia III , Combi, Elegance, 1,8 TSI 180 km, 280 Nm, Ksenony AFL, LED dzienne i z tyłu, pakiet Amazing (black corner), DSG, 4x4,

Niech każdy uczciwie myślący człowiek zastanowi się czy Wam jakakolwiek pomoc jest potrzebna!
        AGR 112KM, 232Nm
        Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• Kedirak
          Drive
          • 2011
          • 68

'Prawda boli niestety'

Uwielbiam ten zwrot. Jego obecność pomaga mi zawsze niezawodnie zrozumieć intencje wypowiedzi autora.
          Jest mini cooper 1.6 115, był zbyt słaby 1.6 102 BGU.

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratoRS
            • 2004
            • 25757
            • Audi

parasite, A czy ktos z tych osob o ktore tak drzesz puchę prosi, blaga, żąda pomocy ?? Nie widze :?
            Spritmonitor.de

Komentarz

• parasite
              L&K
              • 2011
              • 1368

Maicroft, sorki, ale widocznie chcą skoro za każdym razem jak piszę, że się nie należy to właśnie dostaję od "dzieciaka". Po drugie lista pretensji do państwa o czym świadczy?
              Pomijając pasożyta bez znajomości mojej aktualnej sytuacji.
              AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• loyd
                RS
                • 2010
                • 2342

Octavia III , Combi, Elegance, 1,8 TSI 180 km, 280 Nm, Ksenony AFL, LED dzienne i z tyłu, pakiet Amazing (black corner), DSG, 4x4,
                To już standard - ostatnio miałem taką pogadankę z pracownikiem mojego klienta (dyrektorka finansowa - nie wiem ile zarabia).

Ona - masakra te franki ...... (i cała ta gadka co tu na forum).

Ja - no masakra itp.

Ona - gdzie Pan na ferie jedzie mecenasie ?

Ja - jak zwykle chyba kanary - rozsądna cena i można ciut słońca złapać.

Ona - ja polecam Punta Cana - w tym roku super hotel z mężem znaleźliśmy :shock:

Dla niewiedzących: wyjazd z rodziną to ok. 22 kpln.

No ale frank drogi i nas oszukali :wink:

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratoRS
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

loyd, A moze inaczej na to popatrzec

Ma kredyt na 3mln na 20 lat. Rata do tej pory powiedzmy byla 15tys, a teraz jest 20tys. No to wtedy drogi ten frank..., bo takie wakacje to roznica na takich 4-5 ratach i trzeba sie ograniczyc do wyjazdu za 20kola, a nie pojechac na taki za 40kola.
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Rok z Bagien
                    L&K
                    • 2010
                    • 1172

Jesteś jednak głupszy niż myślałem.
                    A do tego małostkowy.

Ja nic nie chcę od państwa. Ja OSOBIŚCIE nic nie chcę od państwa. Dotarło ?
                    Ale być może dziesiątki (setki tysięcy ?) osób będzie coś chciało.
                    Rozumiem, że Ty dasz im kopa w dupę i wyślesz na śmietnik. Fajnie.

Ja staram się myśleć nieco szerzej, niż przez pryzmat własnego "ja".

Napisałem moją ocenę/diagnozę zaistniałej sytuacji. Nie rozumiesz, trudno, mam nadzieję że część zrozumie. I wyciągnie wnioski.

Komentarz

• parasite
                      L&K
                      • 2011
                      • 1368

Zamieszczone przez Rok z Bagien
                      Jesteś jednak głupszy niż myślałem.
                      :lol: reprezentujesz wysoki poziom. W sumie to teraz rozumiem te Twoje żale.
                      Ja nic nie chcę od państwa. Ja OSOBIŚCIE nic nie chcę od państwa. Dotarło ?
                      Ale być może dziesiątki (setki tysięcy ?) osób będzie coś chciało.
                      Rozumiem, że Ty dasz im kopa w dupę i wyślesz na śmietnik. Fajnie.
                      Tak dokładnie zrobię. Ci którzy naprawdę potrzebują nie mają zapewne czasu na protesty bo zapieprzają. Im bym pomógł ale nie komuś takiemu jak Ty.
                      Ja staram się myśleć nieco szerzej, niż przez pryzmat własnego "ja".
                      Tak, i pewnie jeszcze dokarmiasz głodnych i pomagasz potrzebującym.

Napisałem moją ocenę/diagnozę zaistniałej sytuacji. Nie rozumiesz, trudno, mam nadzieję że część zrozumie. I wyciągnie wnioski.
                      Ja nic innego nie zrobiłem tylko napisałem swoją ocenę Twoich minusów, ale część nie zrozumiała, albo ją to strasznie ukuło :diabelski_usmiech
                      AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• Rok z Bagien
                        L&K
                        • 2010
                        • 1172

reprezentujesz wysoki poziom
                        Dostrajam się do interlokutora. Wiem, trudne słowo, przetłumaczyć Ci ?

Im bym pomógł ale nie komuś takiemu jak Ty.
                        Wątpię byś komuś pomógł, a co do mnie to obejdzie się.

Tak, i pewnie jeszcze dokarmiasz głodnych i pomagasz potrzebującym.
                        No mniej więcej.
                        Przykro mi, że Cię rozczarowałem. Codziennie pomagam ludziom, służę społeczeństwu.
                        Ale tego też Ci nie będę tłumaczył, bo nie ma sensu.

Komentarz

• Agamek12
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 9943
                          • Ford

Panowie, odpuśćcie sobie. I tak jeden drugiego nie przekona do swojego zdania (swojego punktu widzenia), a dalsza dyskusja będzie prowadzić jedynie do dalszego wzajemnego obrażania.
                          Ja w każdym razie odpuściłem wypowiadanie swojej opinii w tym temacie... szczególnie po tym, jak zostałem obrażony przez osoby, z którymi zawsze dobrze mi się dyskutowało i których nigdy nie obraziłem i nie miałem żadnych scysji...
                          Adam... Używam:
                          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• parasite
                            L&K
                            • 2011
                            • 1368

Dostrajam się do interlokutora. Wiem, trudne słowo, przetłumaczyć Ci ?
                            Chwali się, że potrafisz korzystać ze słownika
                            Wątpię byś komuś pomógł, a co do mnie to obejdzie się.
                            No jak. Państwo Ci nie powiedziało, że to ryzykowne więc jednak masz o to pretensję. Nie chcesz pomocy a piszesz co innego.
                            AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• Rok z Bagien
                              L&K
                              • 2010
                              • 1172

Chwali się, że potrafisz korzystać ze słownika
                              Nie z głowy.

Państwo Ci nie powiedziało, że to ryzykowne więc jednak masz o to pretensję.
                              Tak, o to mam pretensje.
                              Poziom niektórych wypowiedzi frankowiczów jest dowodem na brak wiedzy w tym zakresie. Nadal, niestety.

Ale co innego pretensje, a co innego żądania.
                              Tych drugich nie mam. Przynajmniej w stosunku do mojej osoby.

Komentarz

• Kedirak
                                Drive
                                • 2011
                                • 68

'przyjazn sie konczy tam gdzie zaczynaja sie pieniadze' to tak dla przypomnienia od nieznającego praktycznie nikogo na tym forum :P

parasite, weź nie siej nawozu. pliz. stwórz sobie inny wątek w rodzaju 'jak ja lubię marnować swój czas na tematy, które mnie nie dotyczą'.

Bo pewnie nie wiesz np. ja sobie chciałem poczytać coś od "współwięźniów" kredytu a nie frustratów. Na pewno możesz wiele mądrego napisać tyle, że w innym temacie akurat

Komentarz

• krzynol
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 11195
                                  • Superb II combi (3T5)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Agamek12, też przestałem tu publikować, bo przez pryzmat doświadczenia forumowego, wiedziałem, że kolowie się pokłócą/zwyzywają/pojedynkują... :szeroki_usmiech
                                  ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                                  ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                                  poprzednie modele:
                                  ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                                  ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                                  O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• howard
                                    Rider
                                    • 2014
                                    • 255

Chyba trochę za bardzo się nakręcacie. Osobiście uważam, że Państwo nie powinno pomagać frankowiczą tak jak i górnikom itd. Powinno pomagać tym którzy tego naprawdę potrzebują, a niestety jest inaczej i teraz bezsensownie się o to kłócimy.
                                    Prawda jest taka, że pójdzie to i tak z naszej kieszeni.
                                    Póki się nie psuje nie ma co narzekać i szukać problemów :-)

Komentarz

• parasite
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1368

Kedirak, przepraszam. Myślałem, że można wymienić się poglądami, ale jak rozumiem kto nie z Wami ten przeciw Wam.
                                      AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• Kedirak
                                        Drive
                                        • 2011
                                        • 68

Parasite, Ja nie będę wchodził na forum nałogowych palaczy terminalnie chorych na raka płuc ..aby im pisać, że przecież ..wiadomo co, bo co z tego wyniknie i co im pomoże ? No chyba że jakoś pocieszyć czy coś zaproponować co można zrobić teraz. Można przyjąć, że CHFranek to taki palacz co sam się prosił, choć nie zawsze świadomie i dziwi się, że mu na paczce napisali ale zbyt małymi literami. Przepraszać na pewno nie ma za co, bo to też taka forma żałowania, któej nikt nawet umierający nie potrzebuje

Komentarz

• howard
                                          Rider
                                          • 2014
                                          • 255

Jeszcze jest jedna sprawa. Jak był kryzys z 2008 i zamieszanie z USD to franki też poszły w góry i wtedy myślę, że każdy frankowicz jak nie wiedział do tego czasu co to jest ryzyko kursowe powienien w tym okresie to sobie uświadomić. Wtedy nie było protestów itd teraz są .. fakt frank jest trochę droższy niż wtedy wystarczy spojrzeć na tabelę kursów z tamtego okresu.

Podsumowując i kończąc niedługo niektórzy wyciągną wnioski z obecnej sytuacji w Państwie Polskim i będą się domagali odszkodowań od gazowników za założenie instalacji LPG bo gaz nagle będzie kosztował tyle co paliwo i co wtedy ... a nikt im nie powiedział, że tak może być.
                                          Póki się nie psuje nie ma co narzekać i szukać problemów :-)

Komentarz

• andrzej1962
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1306
                                            • Octavia III combi (5E5)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                            • DADA 1.5 TSI 150 KM

dla zainteresowanych podrzucę ciekawe do poczytania zwłaszcza pierwszą pozycję.

Wyborcza.biz - wiadomości gospodarcze i finansowe. Kursy walut - euro, frank, funt, dolar. Opinie ekspertów. Ekonomia, gospodarka, biznes, inwestycje, finanse, pieniądze, banki, technologie, media, reklama.

Faktycznie i realnie to nasze złotowe oszczędności - depozyty i lokaty - są na obecną chwilę, tym skutecznym zabezpieczeniem kredytów frankowych. Może więc rodzić się całkiem uzasadnione pytanie, zwłaszcza w świetle no…

Komentarz

• bartman
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 104

Moja rata w CHF wzrosła o 20%. Nie robi to na mnie większego wrażenia i myślę, że nie tylko na mnie, tym bardziej, że do tej pory raty przeważnie były niższe w porównaniu do rat kredytów złotówkowych. Wiem co podpisałem i oczywiście nie oczekuję żadnej pomocy ani nie mam jakichkolwiek żądań.
                                              Jednak wydaje mi się, że jeśli bank w dacie podpisania umowy kredytowej nie kupił CHF ani nie kupował ich do tej pory co miesiąc na spłatę kolejnych rat, to w przypadku wcześniejszej spłaty jednorazowej kredytu sprawiedliwe byłoby policzyć zadłużenie według kursu CHF z daty zaciągnięcia kredytu. Chyba nawet zapadło już orzeczenie sądu w Szczecinie z podobnym stwierdzeniem, ale nie jest jeszcze prawomocne. Zobaczymy jak to się zakończy.
                                              Poza tym myślę, że istnieje realna możliwość przeniesienia zabezpieczenia kredytu CHF na inną nieruchomość, więc nie jesteśmy do końca okresu kredytowania skazani na zamieszkiwanie w tej samej nieruchomości.

Komentarz

• Kedirak
                                                Drive
                                                • 2011
                                                • 68

Po zerknięciu na http://www.bankier.pl/wiadomosc/Szcz...h-3278785.html mam wrażenie, że w sumie tam na górze niektórzy przynajmnieij potrafią się całkiem rozsądnie wypowiedzieć:

"Nie opodatkujemy wszystkich, by ulżyć jednej grupie" Szczurek podkreślił, że rolą rządu nie jest zajmowanie się wszystkimi możliwymi ryzykami, w tym zmian kursu i ceny mieszkania. Nie jest też - jak dodał - możliwe "opodatkowanie wszystkich innych w celu ulżenia jednej grupie".

Chciałbym aby coś faktycznie mogło konkretnego wyniknąć ze słów "Jednocześnie naszym zadaniem, któremu podołamy, są takie działania, które spowodują równowagę w stosunkach pomiędzy bankami a kredytobiorcami tak, aby ta dominująca pozycja uprzywilejowana banków nie miała miejsca i tak, aby wolna konkurencja spowodowała jak najniższe koszty obsługi długu w tym trudnym okresie, jaki mamy obecnie"

Komentarz

• parasite
                                                  L&K
                                                  • 2011
                                                  • 1368

Na koniec powiem tylko na pocieszenie. Nie znam się na analizie fundamentalnej ale skoro większość analityków twierdzi, że aktualny kurs jest przeszacowany patrząc na fundamenty to najprawdopodobniej po tym spekulacyjnym skoku kurs powoli powinien się osuwać w dół i pewnie po kilku miesiącach będzie dość znacznie poniżej 4 zł, więc nie podejmowałbym za szybko decyzji.

Gdyby udało się przeforsować pomysł o przewalutowaniu kredytu po kursie z dnia wypłaty + różnica w porównaniu z kredytem w PLN to naprawdę zazdroszczę tym kumatym, którzy w jakiś sposób zabezpieczyli się przed zmianami kursu franka. Oni pewnie będą mieli na czysto zysk, który im pozwoli spłacić pewnie większość kredytu.
                                                  AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• kmink
                                                    L&K
                                                    • 2007
                                                    • 1360
                                                    • Superb III (3V3)

Ja mam to gdzieś kto jaki kredyt bierze i ile na wybranej opcji traci czy zyskuje, współczuje tym ludziom co nagle muszą spłacać dużo więcej niż sobie zakładali ale to nie zmienia faktu iż nie może być jednak tak, że państwo wtrąca się do umów zawieranych pomiędzy bankami, chyba że banki nie przestrzegają zwartych w umowie założeń i podnoszą przeliczniki niezależnie od kursów walut itp. Jeśli jednak w umowie jest zapis, że rata zależy m.in. od kursu waluty i ktoś taką umowę podpisał to sorry wiedział co ryzykuje....zwłaszcza, że wiele osób biorących kredyty we frankach czekało do momentu aż kurs będzie korzystny tak aby w ogóle kredyt dostać...a więc tym bardziej powinny mieć świadomość, że jak kurs wzrośnie to będą mieli problemy ze spłatą...bo przy wyższym kursie nie spełnili by warunków aby kredyt dostać - bankowi nie zależy na tym, żeby kredytobiorca nie mógł spłacać kredytu, żeby zabrać mu dom/mieszkanie i sprzedać za bezcen na aukcji...

Kedirak, cytowanie wypowiedzi polityków i próba wiary w to co mówią jest delikatnie ujmując...nierozsądne....
                                                    Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                                    https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                                    www.dpfserwis.pl

Komentarz

Pracuję...