Wybaczcie to nie jest ta jakość/materiały, wykonanie... rozumiem, że wszyscy posiadacze VW na tym forum są na cenzurowanym i może nie jestem do końca obiektywny ale zdanie swoje wypowiadam
Jak porownam B7 do S2 to nie widze tej przepasci - naprawde, to jest ten sam poziom :roll: Ale i tak oba wypadaja jednak jak ubogi krewny przy A6 :lol:
Zamieszczone przez andriu21tg
VW obecnie jest b.elastyczny na rabaty - pamiętam kupując G7..
Czy elastycznym jest ustalenie ceny na auto, a w dniu zamawiania cena podkakuje o drobne 1500zl :?: No bo cos tam i im sie nie oplaca :lol: Akcja przy zamawianiu G7R i to nie w podstawie :twisted:
Jestem prawie pewien, ze wczoraj widzialem na zywo S3 kombi w kolorze bialym na czeskich tablicach. Proporcje calkiem OK.
. Tylko osoby mające teoretyczne pojęcie o czterołapach mogą pisać takie bzdury
Prawko mam 15 lat, jezdze nie malo, ostatni rok 50k km. Bylem w Alpach, w norwerskich fiordach i nawet na rajdzie Szwecji zobaczyc "Kubike" w akcji...wszystko FWD i nigdy mi 4x4 nie brakowalo.
Moze sie nie znam, ale to moze i lepiej, bo gdybym sie znal to bym pewnie musial miec naped 4x4 :wink:
Maicroft, co tu mówisz? Gdzie cie tak zrobili? Jeśli chodzi o serwis VW to odradzam Porsche Świętochłowice DTS no chyba ze na serwis olejowy ma się czas od 8 do 14 bo tyle tam to trwa. .
Prawko mam 15 lat, jezdze nie malo, ostatni rok 50k km. Bylem w Alpach, w norwerskich fiordach i nawet na rajdzie Szwecji zobaczyc "Kubike" w akcji...wszystko FWD i nigdy mi 4x4 nie brakowalo.
Moze sie nie znam, ale to moze i lepiej, bo gdybym sie znal to bym pewnie musial miec naped 4x4 :wink:
W przyszłym tygodniu pojeżdżę SIII TDI, zobaczymy czy muli
od środy jeżdżę zastępczym focusem (z 2014 ) silnik 1.6 100KM to dopiero jest muł :P
ps. co by nie mówić dobrze, że jestem na forum OCP i posiadam octavie bo ten focus mimo że nowy (prawie) całkiem mi nie podszedł, a mojej żonie to już wogóle :wink: a tak mnie się wcześniej podobał i czar prysł
Jeżeli chodzi o SIII to macałem go tylko przy okazji motor show Poznań i jak dla mnie super auto...jechać nie jechał, ale z tym silnikiem 1.8tsi (którego nie ma jeszcze w ofercie) to będzie moim zdaniem hit !
aha...kiedyś napisałem, że nowa OIII nie zrobiła na mnie tego WOW w stosunku do mojej OII ale gdybym miał wybierać między focusem a OIII zdecydowanie wygrała by ta druga. Tak samo miał bym pewnie z SIII vs Mondeo passata bym nie kupił bo żona nie lubi vw :diabelski_usmiech
Przez 25 lat i 1,2Mkm też nie miałem AWD i jakoś jeździłem - i RWD ok. 300-400kkm, i FWD resztę Ale do lepszego szybko się człowiek przyzwyczaja i ostatnie 7lat (ponad 250kkm) mam jednak czterołapa i nie zamierzam tego zmieniać. A poczucie bezpieczeństwa FWD, RWD czy AWD? to chyba żart - przecież wystarczy dostosować prędkość i styl jazdy do warunków drogowych. AWD lepiej znosi po prostu gorsze - wtedy gdy ośka zaczyna chodzić na boki, to 4x4 ma pełną trakcję i tyle.... Więc gdybyś feels3 znał czterołapa, to przy tej ilości km rocznie wolałbyś dodatkową oś napędową niż dodatkowe KM czy Nm. Ja też uważałem po co mi 4x4 skoro nie mieszkam w górach, a zimy coraz łagodniejsze Moja żona też jeździ tylko miejsko/podmiejsko 10-12kkm rocznie i od pierwszej zimy z 4x4 też woli pełny napęd od ładnego samochodu
BTW 4x4 to nie tylko dodatkowy koszt 10kzł, to przede wszystkim dodatkowe 0,8-1l/100km niezależnie od tego czy pracuje czy nie. Warto też pamiętać o podstawowej zalecie dobrego napędu na cztery koła - przeczytanej na innym forum - im lepszy jest napęd, tym dalej trzeba zap...ć na butach po traktor . Niestety potwierdzam na pewno nie dojechałbym nawet do połowy drogi ośką, tam gdzie zawisł mi czterołap na śniegu i musiałem zasuwać po traktor
To postaw kropkę nad "i" i napisz jeszcze, że w tych wszystkich sytuacjach FWD lepiej sobie radzi niż 4x4 i będzie cacy... :evil:
Chora dyskusja...
pstryczek, też jeździłem ośką i też dawała radę... Ale jak można mieć coś lepszego... . Na suchym nie odczujesz, na mokrym przy spokojnej jeździe też nie... Ale na mokrym przy dynamicznej już tak... No chyba, że bardzo będziesz chciał nie zauważyć różnicy...
To postaw kropkę nad "i" i napisz jeszcze, że w tych wszystkich sytuacjach FWD lepiej sobie radzi niż 4x4 i będzie cacy... :evil:
Chora dyskusja...
No niezupełnie chora. Każdemu wg potrzeb po prostu. Jedno z moich aut to funcar, opon zimowych się nigdy nie dorobił i nie dorobi. A jeżdżę nim w zasadzie codziennie. W ubiegłym sezonie jesienno-zimowym w Warszawie były 4, słownie Cztery, dni gdy zimówki mogły się przydać. Dla napędu 4x4 dni Zero. I tyle.
Nie każdy jeździ w góry zimą (ja ich np. nienawidzę ). I tyle.
Odnoszę wrażenie, że zalety napędu 4x4 dostrzegają jedynie ci, którzy mają porównanie - jeździli zarówno autami z napędem na jedną oś jak i 4x4. Zalet tych niedostrzegają najczęściej ci, którzy nigdy takich aut nie posiadali i nie używali na codzień. Za to mają bardzo dużo do powiedzenia na temat jego użyteczności... :twisted:
Bezpieczeństwo 4x4 to mit, ilu z Was w sytuacjach kryzysowych wciska pedał gazu?
Hamują tak samo, może nawet jednoosiowe lepiej, bo lżejsze.
Ci co piszą o bezpieczeństwie, z reguły mają wszystkie systemy włączone, więc gdy przesadzisz z pedałem gazu w zakręcie i stracisz przyczepność na osi/osiach napędowych to d... uratuje kontrola trakcji i stabilizacja, 4x4 przejedzie to tylko szybciej.
Źle skalkulujesz prędkość wejścia w zakręt przy stałym gazie - wypadasz, nieważne czy 4x4.
Omijanie przeszkody - tak samo, z małym wskazaniem na lżejszy pojazd.
4x4 jest dobre jak chcesz wyjechać z zasypanego parkingu, pościgać się na deszczu, śniegu, ewentualnie asfalcie (przy dużej mocy silnika). Czasem daje złudne poczucie przyczepności, usypia czujność, samochód niby dobrze przyspiesza, kontrola trakcji nie błyska, naciskasz na hamulec i lipa, zabrakło paru cm.
Trudno mi sobie wyobrazić realną sytuację, w której 4x4 poprawia bezpieczeństwo.
Lepsza trakcja też czasem dyskusyjna, widziałem BMW x5 na kapciach chyba 275, które po pierwszym śniegu w październiku AD 2009 odbijało się od krawężnika do krawężnika a inne samochody jechały
Wcześniej o G5/G6/G7, a teraz 4x4 :roll: :twisted:
PS. Jak marlej108 zostanie prezesem VW group czego mu życzę z całego serca, to bedziemy mieli w Skodach (nawet w Citigo :wink: ) dla każdej wersji silnikowej i wyposażenia możliwość domówienia 4x4 i DSG
4x4 jest dobre jak chcesz wyjechać z zasypanego parkingu, pościgać się na deszczu, śniegu, ewentualnie asfalcie (przy dużej mocy silnika). Czasem daje złudne poczucie przyczepności, usypia czujność, samochód niby dobrze przyspiesza, kontrola trakcji nie błyska, naciskasz na hamulec i lipa, zabrakło paru cm.
internet to naprawdę kopalnia wiedzy, przeczytałeś jeszcze coś ciekawego? Nieważne czym się jedzie - trakcję się czuje nie jak się zrywa przyczepność tylko jak jest mniejsza.
Zamieszczone przez mmor
Trudno mi sobie wyobrazić realną sytuację, w której 4x4 poprawia bezpieczeństwo.
Lepsza trakcja też czasem dyskusyjna, widziałem BMW x5 na kapciach chyba 275, które po pierwszym śniegu w październiku AD 2009 odbijało się od krawężnika do krawężnika a inne samochody jechały
i to jest kwintesencja wiedzy o 4x4 - kolejnego teoretyka :lol: :lol: :lol: Maicroft, podobno jesteś adminem - to co robią osobiste wycieczki pod marleja?
Komentarz