Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dzida
    RS
    • 2006
    • 2253

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
    Mi, po raz kolejny nie podszedł olej Valvoline XL III 5W/30 - do 1,9 TDI oraz 1,8 odradzam ( musiałem dolać 400 ml ...na jakieś 300km ale silnik był dosyć mocno obciążony - wcześniej go nie ubywało na odcinku 8 tys km bez dolewek - jak dostał mocno w tyłek to wciągnął tyle oleju) i to po raz kolejny z tą samą marką miałem. Wcześniej na wiosnę trasa Zielona Góra - Zamość po A2 ...i tak samo po 800km dolewka! Fakt, że wolno nie jechałem ale jednak ...
    Wyciągnąłem Twoją wypowiedź z wątku o oleju do benzyny, bo dotyczy jednak diesla. Mam pytanie, niedługo zmieniasz olej, napisz ile w sumie dolałeś Valoline od ostatniej wymiany do powiedzmy dnia dzisiejszego?

Komentarz

• PAOLO ESCO
      RS
      • 2009
      • 6626
      • Volkswagen
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Dzida
      ile w sumie dolałeś Valoline od ostatniej wymiany do powiedzmy dnia dzisiejszego?
      na Valvoline XL III 5W-30 zrobione w sumie od wymiany do chwili obecnej 10 tys km. 95% trasa po S3 codziennie 135km, 5% miasto do sklepu na zakupy, wyjazd nad morze - zapakowane auto -zero ubytku (zaraz po wymianie jak wiesz) i nie ubywało oleju aż tydzień temu musiałem troszkę do bagażnika napakować + spokojna jazda ....i tak dwa razy a potem nagle na postoju "zonk" ...i żółta kontrolka :P dolewka 400ml dała radę i poziom jest OK. To samo miałem z Valvoline w O1 - silnik AXR ...podobny przypadek dlatego już dziękuję za Valvoline.
      Nie podoba mi się praca silnika na Valvoline, zwłaszcza praca na zimnym oleju. W trasie niby jest OK ale jakoś odczuwalnie lżej miał silnik na poprzednim oleju co widać w wyższym saplaniu jakieś 0,2 L na 100km ...obserwowane na przestrzeni 10 tys km trasa zawsze identyczna , paliwo zawsze to same, prędkość przelotowa ta sama!

Zamieszczone przez Dzida
      Mam wielką ochotę spróbować oleju od którego mnie odciągasz, a jeżeli już miałbym iść w kierunku 5w40, to poniżej jest chyba oferta nie do przebicia na chwilę obecną (i to na miejscu w W-wie).
      hehe nie odciągam od LM Top Tec 4100 ... mimo, że nawet go nie polecałem :wink:
      TT 4200 mimo lepkości 5W/30 to jednak bardziej do silnika z DPF-em - nie wspomnę o zbyt wysokiej cenie jak za ten olej :? (). Od TT 4200 powinien na zimę chyba lepiej sprawować się Fuchs GT1 Pro C3 5W/30 zwłaszcza z tym dodatkiem XTL, pomimo normy VW 507.00. Musiał bym Fuchsem silnik zalać, by obydwie te dwie marki porównać obiektywnie...
      ....zwróć uwagę, że TT4100 nie ma nastanie w tym sklepie :roll: a sprawdzając i porównując parametry można wyszukać "inny" olej o dobrych parametrach.
      Zamieszczone przez Dzida
      na temat Castrola mam dobre zdanie moja była Octavia zrobiła już na nim 100 kkm i nic.
      oki spoko. Wiele osób jezdzi na Castrolu. Ja chyba jednak wolał bym zamiast Castrola naszego Lotosa Trafic czy też Quazara.
      Chyba jestem uczulony na nowy fluorescencyjny kolor albo na złoto-czarną barwę o "inteligentnych molekułach nie wspomnę". Za ten olej podzękowałem od chwili zalania silnika w Renaul Megane Cupe 1,9 dTi Castrolem Magnatec ...a do LM przekonałem się po zalaniu Mercedesa 2,2 CDI itd...

Zamieszczone przez Dzida
      no jakoś Maciek nie przekonał mnie, choć nie powiem byłem otwarty na propozycje. Poza tym zwykły szczerze mówić mało znany HaCek za 100 PLN to jakoś nie powala na kolana
      a ja bym nie miał oporów co do zakupu PENTOSINA. Do normalnej jazdy spokojnie starczy a parametry ma całkiem przyzwoite. http://www.profitoleje.pl/files/pent...h_HC_5W-40.pdf
      Zawsze jest jeszcze k MOTUL.
      PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Dzida
        RS
        • 2006
        • 2253

Zamieszczone przez konkon
        Dzida, mój kolega sprzedaje na allegro- petrostar_wawa
        Dzięki konkon, spory wybór ma Twój kolega i naprawdę fajne ceny.

Komentarz

• konkon
          Rider
          • 2008
          • 667
          • Octavia I (1U2)
          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Pidziek co do strony wcześniejszej. Na tymże forum Accorda znalazłem wpis jakoby na Eco-nergy silnik wciągał sporo oliwy, jednak wszystko się uspokoiło. Przesiadka była chyba z Shella 5W-30 A3/B4. Także byłbym ostrożny z opiniami że na jakimś oleju silnik bierze dużo mniej oleju/więcej. Nie wiesz jak używają aut Twoi klienci. Ten cytowany gość napisał że jest zadowolony z X-Lite, do wymiany wziął stosunkowo niewiele oleju jak na styl jazdy. Wrzucałem test z którego wynika że przez 10 tys. mil nie stracił właściwości, można spokojnie dalej go eksploatować.
          Nie upieraj się że 5W będzie lepiej pompowalne niż 0W w zimę. Nie ma jasnych danych na ten temat, tylko znormalizowana wartość lepkości na zimno. 0W to niższa lepkość niż 5W.
          A Ty ciągle o temp. 40, 100, i po przeliczeniach teoretycznej w 0 st. Tylko teoria może mijać się z praktyką i 0W może mieć niższą lepkość.
          A w 40,100 st. oba mieszczą się w klasie SAE 30.
          I nie wiem po co te teorie o zarzynaniu silnika/ turbo stosując olej o tej samej klasie lepkości, tego samego producenta.
          Tak samo mogę napisać że na Fuchs Pro C3 silniki mogą wybuchać a na Pro-flex będą miały jak w raju.
          Nie popadajmy w paranoję.
          Inna sprawa- nie wiemy co służy bardziej turbinie przy danym stylu jazdy. Może się okazać że wyższy HTHS, więcej zawartości estrów zapewnią właściwe smarowanie. Tylko tego nie wiemy, można gdybać właśnie jak starzy olejarze.
          Ten materiał który wrzuciłeś jest niezgodny z instrukcją. 0W-20 jest zalecany do benzyn. Do diesla conajmniej 0W-30.
          Mogę podejrzewać, że Eco-nergy przy temp. płynięcia -36 st. w zimę będzie słabo smarował silnik i turbo.
          O olejarzach już kiedyś pisałem. Co do ASO każdy wie jak jest, koleżance w Toyocie wlali do Aurisa 1.4 D4D 15W-40.
          Konrad
          OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
          PerfectServiceBy DGW
          WhitePride :smokedevil

Komentarz

• Pidziek
            RS
            • 2011
            • 1845

konkon: to dywagacje często juz można rzec wirtuozerskie :-)
            Oczywiscie 0W-30 tez bedzie dobrym olejem i tez nie popadam w pewnego rodzaju skrajnosci.
            Chciałem wziąsc na "stół" pewne fakty.

0W to niższa lepkość niż 5W.
            To lepkość "zimowa" jak to sie potocznie mówi :-)
            Mówi nam tylko orientacyjnie jaka charakterystyke oleju bedzie miał dany produkt w ujemnych temp.

Dużo ważniejsza wartością jest lepkość dynamiczna .

Inna sprawa- nie wiemy co służy bardziej turbinie przy danym stylu jazdy.
            W dieslu raczej 5W-30 wzwyż niz 0W-30 ale też nie wszedzie i nie zawsze, ale ja zawsze wyznaję zasade że klekot powinien mieć minimalnie grubszy film olejowy od benzynki.

Jakies tam są szczatki minerała..

Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
            http://www.zmienolej.pl/
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• PAOLO ESCO
              RS
              • 2009
              • 6626
              • Volkswagen
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Podawali na TVN Meteo ...będzie ostra zima tego roku ....na OCP już we wrześniu zaczeli pisać o "zimowych olejach"... :wink:

Komentarz

• Pidziek
                RS
                • 2011
                • 1845

.na OCP już we wrześniu zaczeli pisać o "zimowych olejach"... :wink:
                Bo maja świeższe informacje pogodowe od tych z TVN :-)

Chyba pojadę u siebie z 10W na 5W....

Komentarz

• parasite
                  L&K
                  • 2011
                  • 1368

Za waszą namową sprawiłem sobie oto taki zestawik dla szkodnika:

Za jakieś 2000 km czyli ok 2-3 tygodnie wymiana oleju. Oczywiście zdam relacje czy silnik się nie rozsypał
                  Na razie mam tendencję wzrostową: Mobil 2000 X1 10W40 -> Lotos Synthetic 5W40 -> LM Synthoil Między Mobilem a Lotosem nie odczułem większych zmian w pracy silnika. Zobaczymy jak będzie na LM.

btw. Polecam zakupy u RobertaM, dobre ceny i przesyłka na drugi dzień.
                  AGR 112KM, 232Nm
                  Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• PAOLO ESCO
                    RS
                    • 2009
                    • 6626
                    • Volkswagen
                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez parasite
                    Lotos Synthetic 5W40
                    czy to był Lotos Trafic Pro 505.01 5W/40 czy "normalny Lotos 5W/40 ...?
                    fajny ten zestaw filterków i oleju.

Komentarz

• parasite
                      L&K
                      • 2011
                      • 1368

Lotos Synthetic 5W40
                      czy to był Lotos Trafic Pro 505.01 5W/40 czy "normalny Lotos 5W/40 ...?
                      fajny ten zestaw filterków i oleju.
                      Standardowy z napisem Syntetic bez normy 505 01
                      AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• PAOLO ESCO
                        RS
                        • 2009
                        • 6626
                        • Volkswagen
                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Oczywiście zdam relacje czy silnik się nie rozsypał
                        to prosimy jak najbardziej za jakiś czas o opinię po wymianie oleju. Różnica na + przy tym LM powinna być zwłaszcza zauważalna przy rozruchu silnika na zimno, o kulturze pracy nie wspomnę.

Komentarz

• parasite
                          L&K
                          • 2011
                          • 1368

Oczywiście zdam relacje czy silnik się nie rozsypał
                          to prosimy jak najbardziej za jakiś czas o opinię po wymianie oleju. Różnica na + przy tym LM powinna być zwłaszcza zauważalna przy rozruchu silnika na zimno, o kulturze pracy nie wspomnę.
                          Aktualnie po odpaleniu na zimnym słychać dość głośny stukot przez ok 4 sekundy. Może uda mi się to nagrać i każdy będzie mógł to porównać :P

Auto niestety stoi teraz u mechanika. Do naprawy alternator i ma sprawdzić co jest powodem ubytku oleju.
                          AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• konkon
                            Rider
                            • 2008
                            • 667
                            • Octavia I (1U2)
                            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Aktualnie po odpaleniu na zimnym słychać dość głośny stukot przez ok 4 sekundy. Może uda mi się to nagrać i każdy będzie mógł to porównać
                            Jaki przebieg oleju ? Wiadomo z czasem popychacze mogą dłużej klepać.
                            LM Synthoil to inna liga, jeśli nie odczułeś różnicy po Mobilu 10W to jestem ciekaw co będzie na tym.
                            Ja zaaplikowałem dokładnie to samo.
                            Konrad

90 konny AGRessor
                            PerfectServiceBy DGW

Komentarz

• haragon
                              Rider
                              • 2008
                              • 310

Jestem przekonany, ze roznica bedzie odczuwalna. Świetny wybor- bedziesz Pan zadowolony;-)
                              "Prosta jest dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców..."- Colin McRae

Octavia Combi 2004 [138KM / 293Nm]
                              >>Hardware - dobrygrzeswawa<<
                              >>Software - rogalotti<<

Komentarz

• Pidziek
                                RS
                                • 2011
                                • 1845

Na razie mam tendencję wzrostową: Mobil 2000 X1 10W40 -> Lotos Synthetic 5W40 -> LM Synthoil Między Mobilem a Lotosem nie odczułem większych zmian
                                o to jestes pierwszym który pisze że nie odczuł zmian. 99% moich klientów odczuwa zmianę po mobilu 10W-40 ktorego uważam za jeden ze słabszych olejów w Polsce.
                                Przynajmniej zimny rozruch powinien być zupełnie inny.
                                Wiem że przynajmneij w Feliciach czy pierwszych fabiach różnica jest koosalna.

Komentarz

• _ANIOŁ_
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 277

Od zawsze w każdym aucie oryginalny SHELL 10w40 półsyntetyk i zapominam o oleju na 15 000 :szeroki_usmiech

Komentarz

• parasite
                                    L&K
                                    • 2011
                                    • 1368

Jaki przebieg oleju ? Wiadomo z czasem popychacze mogą dłużej klepać.
                                    LM Synthoil to inna liga, jeśli nie odczułeś różnicy po Mobilu 10W to jestem ciekaw co będzie na tym.
                                    Ja zaaplikowałem dokładnie to samo.
                                    ok. 8000 km.

Zamieszczone przez Pidziek
                                    o to jestes pierwszym który pisze że nie odczuł zmian. 99% moich klientów odczuwa zmianę po mobilu 10W-40 ktorego uważam za jeden ze słabszych olejów w Polsce.
                                    Przynajmniej zimny rozruch powinien być zupełnie inny.
                                    Wiem że przynajmneij w Feliciach czy pierwszych fabiach różnica jest koosalna.
                                    Teraz ciężko dokładnie porównywać bo wtedy jakoś za bardzo się nie wsłuchiwałem w pracę silnika. Na pewno z rana na Mobilu jak było zimno to chodził jak stary Ursus. Po tych 8 tys. na Lotosie też klekocze, ale nie tak mocno, ale na bank zaraz po zmianie na zimnym silniku było ciszej.
                                    AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• _ANIOŁ_
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 277

Mi też klekocze na zimnym z rana. Po rozgrzaniu nie ma tematu 8)

Komentarz

• konkon
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 667
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

_ANIOŁ_, mam nadzieję że nie jest to prowokacja.
                                        Zamieszczone przez _ANIOŁ_
                                        Od zawsze w każdym aucie oryginalny SHELL 10w40 półsyntetyk i zapominam o oleju na 15 000
                                        Polonez Atu Plus 1998 1.6 GLI ---> Seat Toledo 1998 1.9 TDI Magnus ---> Skoda Octavia 2005 1.9 TDI
                                        Zamieszczone przez _ANIOŁ_
                                        Mi też klekocze na zimnym z rana. Po rozgrzaniu nie ma tematu
                                        Najważniejsze że orginalny olej i Twoje zadowolenie. U mnie nic nie klepie także nie mam powodu do dumy. Czasem zastanawiam się co by pomogło na taką mentalność. Jedyne co przychodzi mi do głowy to razem ze stukotem popychaczy coś powinno stukać w głowę. I nie rozsiewaj już głupot bo jeszcze ktoś przeczyta i się zasugeruje.
                                        Konrad

90 konny AGRessor
                                        PerfectServiceBy DGW

Komentarz

• parasite
                                          L&K
                                          • 2011
                                          • 1368

Takie pytanko jeszcze. Po tej płukance macie jakieś sposoby na dokładne wylanie starego oleju z silnika? Ja zawsze odkręcam korek, spuszczam olej, aż przestanie lecieć, wyciągam filtr oleju i wysysam resztki oleju strzykawką z obudowy filtra, po czym zalewam nowy olej. Macie jeszcze jakieś sposoby, bo chyba lepiej, żeby resztki płukanki w silniku nie zostały?

BTW. Wiecie może jaki olej leje ASO VW w standardzie? Mam Polo z 2003 roku, które serwisowane jest tylko w ASO, ale powoli namawiam brata, żeby przynajmniej wymianę oleju robił sam.
                                          AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• Dzida
                                            RS
                                            • 2006
                                            • 2253

Zakupy zrobione, zobaczymy co jest warte to całe LM.

Komentarz

• _ANIOŁ_
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 277

To diesel nie klekocze? Od kiedy? :szeroki_usmiech

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 6626
                                                • Volkswagen
                                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Dzida
                                                Zakupy zrobione, zobaczymy co jest warte to całe LM.
                                                to którego kupiłeś , TT4100 czy TT4200?

Komentarz

• Dzida
                                                  RS
                                                  • 2006
                                                  • 2253

4100, 119 PLN brutto/5l z linku który wkleiłem kilka postów wcześniej.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 6626
                                                    • Volkswagen
                                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Dzida
                                                    119 PLN brutto/5l
                                                    nooo to dobra cena jak za ten olej i 5L a nie 4 jak niekiedy to bywa.

Komentarz

Pracuję...