e tam, obiecanki cacanki :diabelski_usmiech
Jaki olej do TDI - archiwum
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez endryuoba oleje możesz używać do swojego silnika i mieszać je ze sobą. Mają taką samą lepkość, itd. Możesz lać olej 505.01 jak i 505.00.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SeedKażdy olej silnikowy jest ze sobą mieszalny - i nic tu do rzeczy ma lepkość, normy i "syntetyczność" lub nie.Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
http://www.zmienolej.pl/
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534
Komentarz
-
-
Dzisiaj zadzwonił do mnie kolega któremu UWAGA ! ODMÓWILI WYMIANY OLEJU W ASO OPLA ...
sprawa wygląda następująco ...
Kupił Dexos2 na Allegro , .. Baniak wyglądał , przynajmniej tak mu się wydawało normalnie , Udał sie do ASO na przegląd oraz by wymienić Olej ,. Mechanik przed zalaniem chciał sprawdzić datę produkcji , na baniakach jest taki specyficzny nadruk ... Niestety nie było go , co jak opowiada znajomy wzbudziło podejrzenia mechanika który poszedł z Olejem do przełożonego po konsultacjach i sprawdzaniu jakiś kodów , oddali Olej koledze , twierdząc ze nie mogą zaląc tego Oleju gdyż nie znane jest jego pochodzenie ...Dodali iz Dexos2 jest produkowany w kilku krajach natomiast ten który przyniósł znajomy niema kodów żadnego z producentów
.. ponieważ olej w jego samochodzie już był spuszczony , zmuszony był kupić Dexos2 w ASO ... uwaga 207 zł Dziękuję ...
Wnioski ... Albo już podrabiają Dexos2 albo ASO leci sobie w kulki ...1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Orbitoddali Olej koledze , twierdząc ze nie mogą zaląc tego Oleju gdyż nie znane jest jego pochodzenie ...Zamieszczone przez Orbitalbo ASO leci sobie w kulki ...Zamieszczone przez OrbitDexos2 w ASO ... 207 zł
[ Dodano: Sro 30 Mar, 11 12:12 ]
Zamieszczone przez Orbitbaniakach jest taki specyficzny nadruk ... Niestety nie było go
Inna sprawa, że jest albo nadruk albo "wybita" data na spodzie opakowania ew inne oznaczenie ...i takie dane powinne jak najbardziej być umieszczone na opakowaniu.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Paolo. ale teraz przeglądam oferty na ALlegro , rzeczywiście w dwóch przypadkach niema Daty produkcji na Bańce .. TUTAJ BEZ
A TUTAJ PRAWIE KAZDY MA1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
Komentarz
-
-
Rozmawiałem raz jeszcze ze znajomym i się wyjaśniło , jego samochód jest na gwarancji i stad chyba taka reakcja ASO , ale dodał iż rzeczywiście gdy teraz przygląda się na Oryginalny Olej i ten z Allegro to widzi iż niema Nadruku z datą oraz książeczki która jest dosyć mocno przyklejona z tyłu baniaka oryginalnego , brakuje także kodów kreskowych ...1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Orbitniema Nadruku z datą oraz książeczki która jest dosyć mocno przyklejona z tyłu baniaka oryginalnego , brakuje także kodów kreskowych ...PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Seedendryu napisał/a:
oba oleje możesz używać do swojego silnika i mieszać je ze sobą. Mają taką samą lepkość, itd. Możesz lać olej 505.01 jak i 505.00.
a propos mieszalności olejów. Każdy olej silnikowy jest ze sobą mieszalny - i nic tu do rzeczy ma lepkość, normy i "syntetyczność" lub nie.
Zamieszczone przez OrbitDzisiaj zadzwonił do mnie kolega któremu UWAGA ! ODMÓWILI WYMIANY OLEJU W ASO OPLA ...
sprawa wygląda następująco ...
Kupił Dexos2 na Allegro , .. Baniak wyglądał , przynajmniej tak mu się wydawało normalnie , Udał sie do ASO na przegląd oraz by wymienić Olej ,. Mechanik przed zalaniem chciał sprawdzić datę produkcji , na baniakach jest taki specyficzny nadruk ... Niestety nie było go , co jak opowiada znajomy wzbudziło podejrzenia mechanika który poszedł z Olejem do przełożonego po konsultacjach i sprawdzaniu jakiś kodów , oddali Olej koledze , twierdząc ze nie mogą zaląc tego Oleju gdyż nie znane jest jego pochodzenie ...Dodali iz Dexos2 jest produkowany w kilku krajach natomiast ten który przyniósł znajomy niema kodów żadnego z producentów
.. ponieważ olej w jego samochodzie już był spuszczony , zmuszony był kupić Dexos2 w ASO ... uwaga 207 zł Dziękuję ...
Wnioski ... Albo już podrabiają Dexos2 albo ASO leci sobie w kulki ...
Sam tak miałem i potwierdzam jeśli tego nie ma to na drzewo.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
co do ASO jakiego kolwiek jeśli przyjeźdzasz z własnym olejem ASO jest zobowiązane wpisac do ksiązki że olej klienta, numer parti bańki i datę.
Sam tak miałem i potwierdzam jeśli tego nie ma to na drzewo.
Chyba krystalizuje sie segment olejów 5W-40 A3/B4 Fuchs, Amsoil tych przynajmniej u kolegi w Audi TDI nie ubywa w przeciwienstwie do ..Motula :-)Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
Komentarz
-
-
Witam
Niedawno kupiłem O2 z 2007r 1.9 TDI BXE, w książce serwisowej jest wpisane tylko oznaczenie oleju 5W40 bez firmy. Co prawda podana jest kilometrówka następnej wymiany ale postanowiłem zmienić już teraz. Moje pytania:
1. Czy mogę wymienić olej na MOTUL SAE 5w40 100% synthetic?
2. Co ile będę musiał wymieniać olej w przypadku stosowania oleju tej firmy?
3. Czy przy zmianie oleju muszę w jakiś sposób wykonać czyszczenie/płukanie silnika?
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
ad.1 możesz na olej z normą 505.01 (Motul Specific Vw 505.01) lub inny z taką normą
ad.2 najlepiej co 15000 km zmieniaj ten olej lub innej firmy
ad.3 nie musisz, ale jeżeli chcesz możesz to zrobić płukankami, które wcześniej były w tym temacie opisywaneO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PidziekMoge wam spradzić ile kosztuje taka banka ze wschodniego importu z takiego serwisu
Kupuję olej Tylko pewnego pochodzenia ( u sprawdzonych dostawców) i wolę dopłacić te kilka złotych więcej.
Pidziek - jeśli chodzi o silniki TDI zaliczyłbym do dobrych olejów jeszcze niektóre produkty Liqui Moly (ale to tylko moje indywidualne ukierunkowanie) z uwzględnieniem przy tym także innych marek, które napewno nie powinno się przekreślać z góry.
Kilka ciekawych i dobrych produktów u poszczególnych producentów też by się znalazło więc tak bym nie generalizował, że Tylko Super są Fuchs i Amsoil ...a inne czy też Motul są beee. Trzeba tylko dobrać wg odpowiednich parametrów olej danego producenta do silnika. Po to są karty charakterystyki, choć wiadomo, że to co na piśmie nie zawsze ma odzwierciedlenie w rzeczywistości.
Lotos też ma kilka ciekawych produktów, Elf/Total także...coś by tam się zawsze znalazło.
Są jeszcze inne mało znane marki które w niczym nie ustępują potentatom branży olejowej.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez daneczek76Zamieszczone przez Seedendryu napisał/a:
oba oleje możesz używać do swojego silnika i mieszać je ze sobą. Mają taką samą lepkość, itd. Możesz lać olej 505.01 jak i 505.00.
a propos mieszalności olejów. Każdy olej silnikowy jest ze sobą mieszalny - i nic tu do rzeczy ma lepkość, normy i "syntetyczność" lub nie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez elemenateurW poniedziałek będę miał dla Was gratkę Panowie ... Motul i Motul będzie się nazywać
:niewiem
Pewnie gratisowa wymiana oleju z płukanką we wszystkich silnikach użytkowników forum :yay:
:wink:
[ Dodano: Pią 01 Kwi, 11 15:22 ]
Za tydzień zmieniam auto na inne i przyjdzie się pożegnać z forum OCP ...PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
Komentarz