Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pidziek
    RS
    • 2011
    • 1845

oktawer: widac ze to olej syntetyczny.
    nie ma noacka, płyniecie w niskich temp. nie zawstydza jak na syntetyka 0W-40, sadze że ma domieszke PAO na poziomie ok. 50% reszta to HC.

Na pewno olej lepszy od M1 0W-40 ktory juz zrezgnował z PAO.

Dobry do RS z Forda, ale do PD i common rail-a bym jednak wolał zalać rasowy 5W-40 albo 5W-30.

Nie wiem o co biega ale karty na nemieckich LM sie różnia od tych na Polskich.
    Jak ma obnizona ilosć fosforu to raczej gryzie się to z API SJ.
    Chyba że w Polsce nie maja aktualizowanych pdf-ów tych olejów.
    Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
    http://www.zmienolej.pl/
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• PAOLO ESCO
      RS
      • 2009
      • 6626
      • Volkswagen
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Pidziek
      do PD i common rail-a
      do PD ten olej nie ma specyfikacji VW

http://www.liqui-moly.de/liquimoly/mediendb.nsf/gfx2/1360%20synthoil%20energy%20SAE%200w-40_EN.pdf/$file/1360%20synthoil%20energy%20SAE%200w-40_EN.pdf - karta z 10/02/2011r.

Jak ma obnizona ilosć fosforu to raczej gryzie się to z API SJ.
      ma ACEA A3-04/B4-04 a dla tego Sulphated ash / popiół siarczanowy wynosi < 1.6 a ten LM ma 1.2 g /100 g więc się spokojnie mieści. (to nie jest olej typu Low Saps).
      HTHS >3.5
      NOACK < 9 (wg info z Liqui Moly...choć mogli by się dokładnie określić) - większość olejów PAO ma podobne wyniki.
      Synthoil 0W-40 Energy oraz Synthoil High Tech 5-40, to oleje grupy IV oraz (co jest min. zatwierdzone przez Porsche).

sadze że ma domieszke PAO na poziomie ok. 50% reszta to HC
      na jakiej podstawie? :roll: ja sądzę, że ma 3-7% dodatków prawdopodobnie tylko przewoźniki dodane ...do full syntetycznej bazy olejowej
      Na pewno olej lepszy od M1 0W-40 ktory juz zrezgnował z PAO.
      to napewno :P
      Załączone pliki
      PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Orbit
        Rider
        • 2010
        • 486

witam ...
        Chce zalać Amsoil , dzwoniłem do pana który sprzedaje Amsoil na Allegro ... i niestety ma tylko z Beczki , no i tutaj pat... co robić ? Ktoś na tym forum kupował Amsoil ale chyba nie był to Olej Beczkowy ?
        1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
        Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• PAOLO ESCO
          RS
          • 2009
          • 6626
          • Volkswagen
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Orbit
          co robić ?
          pisz do kolegi pidziek

[ Dodano: Pią 22 Kwi, 11 14:44 ]
          Zamieszczone przez Orbit
          Ktoś na tym forum kupował Amsoil ale chyba nie był to Olej Beczkowy ?
          kupował kolega piramida ale to był olej 5L nie lany z beczki...takiego ja sam bym napewno nie kupił i to jeszcze przez allegro :?

Komentarz

• Orbit
            Rider
            • 2010
            • 486

kupował kolega piramida ale to był olej 5L nie lany z beczki...takiego ja sam bym napewno nie kupił i to jeszcze przez allegro :?
            Sprzedawca jest z Warszawy , zaproponował abym przyjechał i sam odebrał Olej, no właśnie ... tylko prawdę mówiąc może w beczce mieć cokolwiek i nikt nie jest w tanie sprawdzić co tam jest

Komentarz

• krzysiek13
              L&K
              • 2010
              • 1155

Napisałem maila do Valvoline Polska w celu wyjaśnienia sprawy z zamieszaniem w normach olejów Syn-Power, konkretnie 5W-30, czy można go stosować do pompowtryskiwaczy. Oto odpowiedź.
              Witam!!

W naszej ofercie znajduje się jeden olej, który oficjalnie spełnia normę VW 505.01 i jest nim Durablend 5W40 Diesel. Dopuszczamy warunkowo stosowanie olei SynPower MST 5W30 i SynPower XL III 5W30 bez użycia specyfikacji Long Life (wymiana oleju co 15 000km). Olej SynPower 5W40 takze moze być stosowany bez użycia specyfikacji Long Life.

Uzycie specyfikacji VW na butelce wiąże się z kosztami (musimy płacić VW), które normalnie sa przenoszone konsumenta. Aby uniknąć podwyższania cen nie zamieszczamy niektórych specyfikacji na naszych produktach (względy marketingowe) pomimo iż w pełni spełniają one założenia norm OEM-ów.

Reasumując, może Pan użytkować oleje SynPower do silników TDI pod warunkiem wymiany oleju w normalnych interwałach (maks co 15 000 km lub raz na rok).

Do silników które zostały poddane tunningowi olej powinno sie wymieniać częsciej.
              Octavia

Komentarz

• PAOLO ESCO
                RS
                • 2009
                • 6626
                • Volkswagen
                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez krzysiek13
                Napisałem maila do Valvoline Polska
                dzięki ! Przyda się taka informacja
                Zamieszczone przez krzysiek13
                Aby uniknąć podwyższania cen nie zamieszczamy niektórych specyfikacji na naszych produktach (względy marketingowe) pomimo iż w pełni spełniają one założenia norm OEM-ów.
                bardzo ładnie z ich strony, że odpisali. Ich odpowiedz potwierdza tylko padające nie raz w tym wątku informacje na w/w temat .

Komentarz

• Dzida
                  RS
                  • 2006
                  • 2253

Dla mnie ta odpowiedź to typowe wykręcenie się sianem. Nasze produkty są OK do PD-ków, nie ma oznaczeń, ale można stosować. :roll:

A jak coś się wysr@ to kto weźmie za to odpowiedzialność? Olej bez normy, goń się Pan. Co powiesz, że dostałeś maila od Valvoline że można stosować? :roll: :lol:

Nie warto IMO, znaczy się lejesz na własną odpowiedzialność. To jak mam się bawić w rosyjską ruletkę z olejem to wlałbym Mobila 5W50.

Komentarz

• endryu
                    RS
                    • 2006
                    • 3778
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

na stronie http://www.valvoline.pl/pr,6,synpowe...-30_5w-40.html jest zapis o normie VW 505.01 a o ten olej pytał krzysiek13,
                    O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                    O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                    =================================================

Komentarz

• Pidziek
                      RS
                      • 2011
                      • 1845

No z tymi normami to jest troche prawdy.
                      Tak na szybko z tego co widze po kartach które mam z moich olejów to np. 502.00-505 to wydatek ok. 2600 eurosów na 36 miechów a 504-507 to ok. 3600E na 3 lata.
                      To tylko jeden olej kilka podpisów pieczatek itp.
                      Mam oczywiscie że ta certyfikowane przeszły wymagane testy bo jak nie jest to nie fair.
                      Brak takiej czy siakiej aprobaty czesto dyskwalifikuje na przedbiegach olej który w praktyce może miażdzyć jakościa taki z pełnym pakietem norm.

Niektórzy nie placą co nie oznacza że ich oleje nie przewyższaja tych które akurat maja wykupione wpisowe.

Wszystko zalezy od oleju.

Na dobrą sprawe wszyskto kosztuje API certyfikat (ogromne pieniadze), ACEA, normy producentow itp.
                      Wieć faktycznie może i niesie to za soba duże obciążenia dla firm.

Ale dla mnie to nie jest najważniejsze ale faktyczna jakość !
                      A to juz ciężko sprawdzić i zweryfikować.

Komentarz

• Orbit
                        Rider
                        • 2010
                        • 486

Valvoline unika dodatkowych opłat .. tutaj jest na to dowód .. CZYTAJ
                        A tak przy okazji Paolo prośba do Ciebie , czy mógłbyś zerknąć na ta oliwę , niestety nie wiem gdzie szukać jakiś danych ... z góry dziękuje ..

Komentarz

• endryu
                          RS
                          • 2006
                          • 3778
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Orbit, tu jest coś http://www.valvoline.com/pdf/SynPower.pdf
                          O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                          O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                          =================================================

Komentarz

• PAOLO ESCO
                            RS
                            • 2009
                            • 6626
                            • Volkswagen
                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Orbit
                            czy mógłbyś zerknąć na ta oliwę
                            Noack 10,5 :shock: to jakiś dziwny ...słaby...parametr jak na fully synthetic i daje do myślenia co się dzieje z tym olejem pod dużym i długotrwałym obciążeniem, pozostałe są OK. Obstawiam, że jeśli już to jest to jakiś mix syntetycznej bazy olejowej i HC.

Zamieszczone przez Dzida
                            A jak coś się wysr@ to kto weźmie za to odpowiedzialność?
                            nie ..no jasne, że mając auto na gwarancji bezwarunkowo lejemy odpowiedni z normą VW 505.01 chyba nigdzie nie padło tutaj sformułowanie by takowego nie lać, zapewne jadąc na wymianę oleju - ASO odmówiłoby wlania oleju bez odpowiedniej aprobaty VW.
                            Chyba, że się olało ASO i bierze się na swoje barki odpowiedzialność za to co się znajdzie w silniku.

Komentarz

• krzysiek13
                              L&K
                              • 2010
                              • 1155

Jeśli chodzi o te valvo to myślę właśnie nad zmianą na inny olej. Do tej pory wszystko było ok, ale wciąż nie podoba mi się ten burdel w normach :roll: To, że się nic nie dzieje może wynikać z tego, że to po prostu dość pancerny silnik i generalnie o niego dbam. Rozumiem, że olej do pompek powinien pozostawać na wałku rozrządu jak najdłużej po zgaszeniu silnika, aby po odpaleniu od razu był smarowany napęd pompek? Zdejmowałem czapkę po dniu postoju i było tam tłusto. Nie zauważyłem żadnej wybitnej powłoki :lol: po prostu wałek był tłusty w dotyku i tyle. Chyba wypróbuję inną oliwę np. jakieś liqui moly (które to było kozackie do pd? ) i zobaczę jak to będzie wyglądać.
                              Zastanawiam się także nad dodatkiem do oleju midlanda - friction modifier. Nikt nie wie co tam dokładnie jest w składzie, ale jak się tego dotknie to ciężko łapy umyć z tłustości :szeroki_usmiech
                              Octavia

Komentarz

• Dzida
                                RS
                                • 2006
                                • 2253

Zamieszczone przez Orbit
                                Valvoline unika dodatkowych opłat .. tutaj jest na to dowód
                                To chyba tylko w stosunku do Opla Valvoline prowadzi taką dziwną politykę. Bo do VW można znaleźć olej z normą bez problemu.

Zarówno do regularnych wymian oleju co 15 kkm:

http://www.valvolineeurope.com/english/products/engine_oils/synpower/cid(488)/synpower_mst_5w-30

Jak i do przeglądów WIV:

http://www.valvolineeurope.com/english/products/engine_oils/synpower/cid(487)/synpower_xl-iii_5w-30

Komentarz

• krzysiek13
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1155

Dzida, na stronie internetowej norm jest pod dostatkiem, ale na opakowaniu brak 505.01. W tym tkwi cały problem.
                                  Octavia

Komentarz

• Pidziek
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 1845

Zamieszczone przez Orbit
                                    Noack 10,5 :shock: to jakiś dziwny ...słaby...parametr jak na fully synthetic i daje do myślenia co się dzieje z tym olejem pod dużym i długotrwałym obciążeniem, pozostałe są OK. Obstawiam, że jeśli już to jest to jakiś mix syntetycznej bazy olejowej i HC.
                                    To nie jest syntetyk,
                                    Przy pałowaniu w silniku AEE temp. osiąga 130st.C

Nie wiem jak jest z normami producentów.
                                    Czy jest to obwarowane jakoś prawnie.
                                    nie wykluczone że każdy sobie może pisac na butelce co mu się podoba.

Np. A3/B4, A5/B5 i normy od. 502 do 507 (504-507 zawieraja wczesniejsze normy) :-)
                                    To jest wypasiony olej :-) :shock:

Można dostac kolorowy zawrót głowy olej do wszystkiego.
                                    Lekko biezny, podwyzszone HTHS, DPF, long life itp.
                                    I do tego fully synthetic
                                    :lol: :lol: :lol:

Komentarz

• gebek
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 1214

Lekko biezny, podwyzszone HTHS, DPF, long life itp.
                                      I do tego fully synthetic
                                      Ja mam pytanie do znawcow tematu....
                                      W jaki sposob olej moze spelniac rownoczesnie norme C2 i C3,przeciez to sie wzajemnie wyklucza.
                                      A na wielu opakowaniach Shella i Mobila to widzialem.
                                      Dotyczy to takze norm A5/B5 i A3/B4...to takze sie wzajemnie wyklucza...przynajmniej
                                      logicznie rozumujac
                                      Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                      Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                      Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• Orbit
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 486

Na niemieckiej stronie to samo ... TUTAJ ciekawy olej ... mozna lać nawet do kosiarki
                                        Mobil wprowadza Olej z oznaczeniem DEXOS2 ... ciekawa sprawa Mobil Dexos2 ma inne parametry niż przewiduje norma Dexos2 o co chodzi kaman ? TUTAJ

Komentarz

• piramida
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 12222
                                          • Superb III (3V3)

wczoraj zrobiłem sobie wycieczkę na śląsk i przy prędkosciach przelotowych 190km/h temp zew około 22-24 temp oleju oscylowała około 90 stopni :shock: dodam ze na oleju amsoil odcinek krakow-katowice-krakow
                                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Orbit
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 486

Zamieszczone przez piramida
                                            wczoraj zrobiłem sobie wycieczkę na śląsk i przy prędkosciach przelotowych 190km/h temp zew około 22-24 temp oleju oscylowała około 90 stopni :shock: dodam ze na oleju amsoil odcinek krakow-katowice-krakow
                                            Juz nie kupisz Amsoila ... no chyba ze z beczki chciałem kupić ten olej w środę, ale pan powiedział ze "butelkowanego" więcej nie będzie ściągał gdyż ponieważ tudzież lepiej wychodzi na beczkowym , wiec kupiłem Liqui Moly 4600 ,

Komentarz

• Pidziek
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 1845

W jaki sposob olej moze spelniac rownoczesnie norme C2 i C3,przeciez to sie wzajemnie wyklucza.
                                              A na wielu opakowaniach Shella i Mobila to widzialem.
                                              Dotyczy to takze norm A5/B5 i A3/B4...to takze sie wzajemnie wyklucza...przynajmniej
                                              logicznie rozumujac
                                              No i co z tego lepiej napisać że spełnia te wszystkie wtedy któraś z norm na pewno przypadki do gustu Kowalskiemu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Juz nie kupisz Amsoila ... ,
                                              Dlaczego , ja Ci moge wysłać buteleczkę zaplombowaną oryginalnie czy baniaczek 5L.
                                              Może nie już ale moge i nie widze żadnych przeszkód :-)

Komentarz

• piramida
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 12222
                                                • Superb III (3V3)

Pidziek, jak handlujesz amsoilem to podjadę do ciebie
                                                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Orbit
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 486

Niestety , kupiłem L.Moly szkoda ze się pospieszyłem , Pan handlujący na allegro się wysprzedał i ma tylko Beczkowe :evil: jeśli możesz podaj ceny ... interesuje mnie Amsoil AFL 5W-40

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 6626
                                                    • Volkswagen
                                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

przy prędkosciach przelotowych 190km/h temp zew około 22-24 temp oleju oscylowała około 90 stopni
                                                    hehe piramida mam nadzieję,że pamiętasz kto polecił Tobie kupić ten olej a wtedy jeszcze nikt o nim nie pisał na tym forum haha :wink: cieszy mnie to, że jesteś z niego zadowolony... a nie mówiłem
                                                    Pidziek, jak handlujesz amsoilem to podjadę do ciebie
                                                    to ja odpowiem za kolegę pidziek podjeżdżaj a najlepiej uzgodnij z kolegą wcześniej na PW :wink:

[ Dodano: Sob 23 Kwi, 11 21:38 ]
                                                    Kolego pidziek znaczy się Cromm albo lepiej Piotrek - jak mogę tak napisać - pora założyć wątek w dziale sprzedaży odnośnie oleju Amsoil - będzie łatwiej z zakupami k

[ Dodano: Sob 23 Kwi, 11 21:48 ]
                                                    Zamieszczone przez Orbit
                                                    Niestety , kupiłem L.Moly szkoda ze się pospieszyłem
                                                    orbit - założę się, że też będziesz zadowolony

Komentarz

Pracuję...