Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Fredy.PW
    Rider
    • 2013
    • 376
    • Octavia III (5E3)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Qgar
    Ma ktoś możliwość by zapodać z bazy erwin aktualną listę olejów zgodnych z normami VW 502.00 i 504.00?
    Znalazłem przez szukajkę takie listy, ale są dość stare i nawet nie ma ani jednego oleju 0W40 na nich, więc chętnie bym zobaczył coś aktualnego.
    Proszę link 502 00, link 504 00
    Pzdr
    Pzdr, Fredy
    Silnik w mojej O3 smaruje olej

Komentarz

• Qgar
      Ambiente
      • 2013
      • 246
      • Octavia III combi (5E5)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Fredy.PW, dzięki
      Skoda O3 5E 2014 1.4TSI DSG Combi od 2014.04
      Audi A3 8L 2001 1.9TDI MG5 5D od 2007.04 do 2014.07

Komentarz

• Pidziek
        RS
        • 2011
        • 1845

Zamieszczone przez Agamek12
        Co jej wlać? Zostać przy półsyntetyku, czy zaryzykować jakiś syntetyk?
        Obserwować pobór oleju te silniki mają wadę na 4 tłoku chyba nie ma kanału jakiegos smarującego , tylko wymiana short bloku pomaga
        Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
        http://www.zmienolej.pl/
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• pedros
          RS
          • 2009
          • 1958
          • Volkswagen
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM
          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez Pidziek
          Zamieszczone przez Agamek12
          Co jej wlać? Zostać przy półsyntetyku, czy zaryzykować jakiś syntetyk?
          Obserwować pobór oleju te silniki mają wadę na 4 tłoku chyba nie ma kanału jakiegos smarującego , tylko wymiana short bloku pomaga
          tak sobie jeszcze rozważam....

osobiście przy deklarowanym przebiegu dziennym, bardzo małym zalalbym olej nawet 0W20, ktory doskonale smaruje niedogrzana jednostkę a i na tarasach sprawdzi się bo pompowalnosc jest znakomita.

Pidziek zdaje sie ze zalewal taki olej do Yarisa i fenomenalnie sie sprawdzał.

Komentarz

• Krisss_28
            Ambiente
            • 2014
            • 123

Panowie, mam w Lagunie zalaną przekładniówkę Fuchs Titan Sintofluid 75W-80, podobno lepsza jest od Elfa NFP. Znalazłem taki o to produkt:

Sądzicie, że podszedłby do mojej skrzynki, skoro niby producent zaleca 75W-80? Zaznaczam, że te skrzynie(PK6) mają delikatne łożyska(150 000 km = prawie każdy remontuje tą skrzynkę) i czy nie będzie za rzadki ten olej? Niby normę GL ma jak Elf NFP, czyli GL - 4 +... Rozważam też ewentualnie dolanie do oleju do skrzynki Archoila AR9100 lub AR9200, czy ma to sens i nie uszkodzi skrzyni?
            Śmierć na drodze pędzi jak szalona, więc nigdy nie daj się jej dogonić... ];->

Renault Talisman 1.6 TcE 200 KM Initiale Paris

Komentarz

• leonn
              RS
              • 2011
              • 2736
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
              co "za idiota" zalewał ten silnik 15W lub 10W... masakra.
              Pewnie dlatego, że był tani :wink: A jak pomysłowy producent na etykiecie wspomniał coś o Toyocie lub japońskich autach to już taki olej pasował idealnie, bez znaczenia na SAE

Komentarz

• Pidziek
                RS
                • 2011
                • 1845

pedros: ale musisz ewentual;nie sprawdzić czy nie leją wtryski benzyna na zimno wiele toyot miało z tym problem i na zimno jak sprawdzałeś poziom oleju po coy było minimalnie więcej wa wtedy 0W20 nie jest dobrym wyjściem.
                Wersje z Japonii o ile pamiętam były wolne z tych przypadłości dlatego do Yarisów, Vitz w Japonii lano 0W20 u nas zalecano 5W30 ze wzgledu na brak specyfikacji .

Zamieszczone przez Krisss_28
                Sądzicie, że podszedłby do mojej skrzynki, skoro niby producent zaleca 75W-80? Zaznaczam, że te skrzynie(PK6) mają delikatne łożyska(150 000 km = prawie każdy remontuje tą skrzynkę) i czy nie będzie za rzadki ten olej? Niby normę GL ma jak Elf NFP, czyli GL - 4 +... Rozważam też ewentualnie dolanie do oleju do skrzynki Archoila AR9100 lub AR9200, czy ma to sens i nie uszkodzi skrzyni?
                A coś gęściejszego nie mają ?
                I czy można tam GL-5 wlać może fosfór któego jest więcej i siary w GL5 lepiej by ochronił ten układ hm... dopytaj może ktoś coś wie w ASO
                Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                http://www.zmienolej.pl/
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• PAOLO ESCO
                  RS
                  • 2009
                  • 6627
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CGGA 1.4 MPI 80 KM

Zamieszczone przez pedros
                  zalalbym olej nawet 0W20
                  nie ma co przesadzać ... albo 5W30 z ACEA A5 albo 0W40 (ja bym był za 0W40 z wysokim TBN - zwłaszcza przy jeździe na krótkich odcinkach) - to i tak będzie o niebo lepiej niż ten 10W/40 że o 15W/40 nie wspomnę...
                  PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Krisss_28
                    Ambiente
                    • 2014
                    • 123

Pidziek, Fuchs ma specyfikację Renault, więc powinno być ok Nawet na stronie skrzynie.com.pl polecają Fuchsa jako lepszy jakościowo zamiennik. Z Penrite jest już tylko najbliższy to 75W-85, więc znowu za gęsty heh Doleje do tego Fuchsa po prostu Archoila AR9100

Komentarz

• sw29l
                      Ambiente
                      • 2011
                      • 209

zalalbym olej nawet 0W20
                      nie ma co przesadzać ... albo 5W30 z ACEA A5 albo 0W40 (ja bym był za 0W40 z wysokim TBN - zwłaszcza przy jeździe na krótkich odcinkach) - to i tak będzie o niebo lepiej niż ten 10W/40 że o 15W/40 nie wspomnę...
                      PAOLO ESCO _ którą oliwę wybrać z tego sklepu : http://www.opieoils.co.uk do 2.0 TFSI - wybieraki na www producentów zalecają 504.00 bo niby pokrywają wszystkie normy -502, 503, 503.01 - osobiście bardziej obstaję przy dobrym 0W40 w sostateczności 5W30. Pytanie jest czy można wlać 0W30 A3/B3-A3/B4?

Komentarz

• PAOLO ESCO
                        RS
                        • 2009
                        • 6627
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CGGA 1.4 MPI 80 KM

Zamieszczone przez sw29l
                        502, 503, 503.01
                        ja bym wolał jednak te specyfikacje i do tego dobry olej, najlepiej bazujący na PAO, estrach.
                        Zamieszczone przez sw29l
                        osobiście bardziej obstaję przy dobrym 0W40
                        i to jest dobry tok myślenia.
                        Zamieszczone przez sw29l
                        ytanie jest czy można wlać 0W30 A3/B3-A3/B4?
                        zawsze można bo przewiduje to producent, wystarczy że olej będzie spełniał VW 502.00 a to dla 0W30 nie jest problemem... Tylko ja jednak wolałbym do 2.0 TFSI coś z 0W40.
                        Z tego sklepu to ewentualnie:
                        - http://www.opieoils.co.uk/p-79244-mi...ngine-oil.aspx
                        - http://www.opieoils.co.uk/p-68959-mo...ngine-oil.aspx
                        - http://www.opieoils.co.uk/p-60213-mi...ngine-oil.aspx
                        - http://www.opieoils.co.uk/p-879-motu...ngine-oil.aspx lub Motul 0W40
                        a i tak najlepszy pod względem ochrony i kultury pracy silnika będzie http://www.opieoils.co.uk/p-60169-si...e-engines.aspx lub http://www.opieoils.co.uk/p-68897-fu...ngine-oil.aspx
                        Nie napisałeś czy silnik na gwarancji i jak jest eksploatowany...

Komentarz

• sw29l
                          Ambiente
                          • 2011
                          • 209

Zamieszczone przez sw29l
                          502, 503, 503.01
                          ja bym wolał jednak te specyfikacje i do tego dobry olej, najlepiej bazujący na PAO, estrach.
                          Zamieszczone przez sw29l
                          osobiście bardziej obstaję przy dobrym 0W40
                          i to jest dobry tok myślenia.
                          Zamieszczone przez sw29l
                          ytanie jest czy można wlać 0W30 A3/B3-A3/B4?
                          zawsze można bo przewiduje to producent, wystarczy że olej będzie spełniał VW 502.00 a to dla 0W30 nie jest problemem... Tylko ja jednak wolałbym do 2.0 TFSI coś z 0W40.
                          Z tego sklepu to ewentualnie:
                          - http://www.opieoils.co.uk/p-79244-mi...ngine-oil.aspx
                          - http://www.opieoils.co.uk/p-68959-mo...ngine-oil.aspx
                          - http://www.opieoils.co.uk/p-60213-mi...ngine-oil.aspx
                          - http://www.opieoils.co.uk/p-879-motu...ngine-oil.aspx lub Motul 0W40
                          a i tak najlepszy pod względem ochrony i kultury pracy silnika będzie http://www.opieoils.co.uk/p-60169-si...e-engines.aspx lub http://www.opieoils.co.uk/p-68897-fu...ngine-oil.aspx
                          Nie napisałeś czy silnik na gwarancji i jak jest eksploatowany...
                          Dzięki PAOLO- jednak poczytałem trochę i zostanę jak wcześniej koledzy radzili też przy dobrym 0W40 z 502.00 bo to jego norma. To auto z 2006 roku i miało ostatni serwis w Audi przy 41K/KM ( teraz ma 44K) i na bank jest Castrol 5W30 504.00 jedyną gwarancję to mam na 6mcy od Audi na całe auto.
                          PS. Jestem pozytwynie nastawiony do Valvoline 0W40 i myślałem też o Mobil 1 NewLife 0W40 - to mogę mieć od ręki. TITAN'y Też przy nich obstaję tylko już muszę je zamawiać

Komentarz

• PAOLO ESCO
                            RS
                            • 2009
                            • 6627
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • CGGA 1.4 MPI 80 KM

Zamieszczone przez sw29l
                            Valvoline 0W40 i myślałem też o Mobil 1 NewLife 0W40
                            spokojnie możesz zalać te oleje.
                            Zamieszczone przez sw29l
                            TITAN'y Też przy nich obstaję tylko już muszę je zamawiać
                            Silkolene to "inna bajka" klasa wyżej od wszelkich Valvoline i Mobili :P
                            Różnica pomiędzy 5L Mobil1 0W40 a 5L Silkolene Pro S 5W30 to tylko 10 funtów ...

Komentarz

• sw29l
                              Ambiente
                              • 2011
                              • 209

Zamieszczone przez sw29l
                              Valvoline 0W40 i myślałem też o Mobil 1 NewLife 0W40
                              spokojnie możesz zalać te oleje.
                              Zamieszczone przez sw29l
                              TITAN'y Też przy nich obstaję tylko już muszę je zamawiać
                              Silkolene to "inna bajka" klasa wyżej od wszelkich Valvoline i Mobili :P
                              Różnica pomiędzy 5L Mobil1 0W40 a 5L to tylko 10 funtów ...
                              Przetestuję Silkolene Pro S 5W30 , dokupię tam filtry - i tak do 20kg jedna cena za przesyłkę.

Komentarz

• pedros
                                RS
                                • 2009
                                • 1958
                                • Volkswagen
                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

jestem bardzo Ciekaw sw29l, Twojej opinii... mnie ten olej rozłożył na plecy swoja jakością w kazdym aucie, nawet w Skodzie była różnica na gigantyczny plus. raportuj na bieżąco

Komentarz

• sw29l
                                  Ambiente
                                  • 2011
                                  • 209

jestem bardzo Ciekawsw29l, Twojej opinii... mnie ten olej rozłożył na plecy swoja jakością w kazdym aucie, nawet w Skodzie była różnica na gigantyczny plus. raportuj na bieżąco
                                  Na bank napiszę po kilku k/km czy przy benzynie będzie znacząca różnica między obecnie zalanym Castrolem 5W30 a Fuchs Titan 5W30 tymbardziej, że idzie zima, bardziej chodzi mi o dobrą ochronę cieplną bo silnik momentalnie ma 85*C. W byłej O2 RS 2.0 TDI na ucho Titan by był lepszy standardowych oliw bo BMN należy do głośnych dizelków.

Komentarz

• Przem78
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 561

Zamieszczone przez Sebastian_M26
                                    lepiej Motul X-Max 0W-40
                                    Zalałem tą oliwę przy przeglądzie na 30 kkm (wcześniej przy ~ 3.5kkm i 15 kkm zalewałem LM TopTec 4200) moje obserwacje są takie:

- olej fabryczny temp max 123 *C i słychać jak pracuje silnik (nie miałem okazji jeździć w zimę)
                                    - TopTec 4200 po pierwszej wymianie od 3.5 kkm do ~ 11kkm cicho, lekko słychać silnik ale nie słychać żeby się męczył, natomiast ostatnie 4 kkm robiło się coraz gorzej (olej jeździł lato-lipiec/jesieni - listopad) przy odpalaniu cisza i spokój natomiast po rozgrzaniu oliwy coraz głośniej. Temp max 114*C. Olej kupiony w E.Leclerc :shock:
                                    - TopTec 4200 wymiana przy 15 kkm j/w (olej jeździł od listopada do 31 lipca) w zimę wszystko ok przy temp do - 29*C, po rozgrzaniu też OK, natomiast po przebiegu ~ 11 kkm w ciepłe dni przy jeździe autostradami dosć intensywnie robiło się głośno w aucie i wyraźnie było słychać silnik podczas przyśpieszania (co prawda to był przyjemny warkot ale był) Temp max 116*C. Olej kupiony od forumowego sprzedawcy
                                    - obecnie przy 30 kkm zalany Motul Xmax 0W40 przejechane ~ 2kkm i silnik pracuje zdecydowanie łagodniej i płynniej nić na TT 4200, zobaczymy jak będzie po 15 kkm. Temp max po wypadzie do Zakopanego z załadowanym autem i dość szybko max 107 *C. Olej kupiony w Intercarsie.

P.S przy LM TT 4200 zużycie oleju wynosiło ~ 500 ml/ 15kkm zobaczymy jak będzie przy X-Maxie. Wszystkie oleje z datą produkcji.pakowania ok 2-3 m-ce wstecz.
                                    Pozdr. Przemek

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6627
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CGGA 1.4 MPI 80 KM

jestem bardzo Ciekawsw29l, Twojej opinii...
                                      jestem spokojny o jakość tego oleju alacz

Komentarz

• pedros
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 1958
                                        • Volkswagen
                                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

jestem bardzo Ciekawsw29l, Twojej opinii...
                                        jestem spokojny o jakość tego oleju alacz
                                        ja rowniez, czekam natomiast na :diabelski_usmiech niezalezna :diabelski_usmiech opinie :szeroki_usmiech

Komentarz

• aluminiowiec

ja mam octavie II 1.8 tsi160 koni co proponujecie

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 6627
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • CGGA 1.4 MPI 80 KM

Zamieszczone przez aluminiowiec
                                            co proponujecie
                                            ja 0,7... ale nie wiem co reszta kolegów z forum preferuje :wink:

Komentarz

• leonn
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2736
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja proponuję 2x0,7

Komentarz

• pedros
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 1958
                                                • Volkswagen
                                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez leonn
                                                Ja proponuję 2x0,7
                                                To i ja wezmę litra na dolewkę

Komentarz

• Krisss_28
                                                  Ambiente
                                                  • 2014
                                                  • 123

Panowie a ja proponuję opisanie na forum wszystkich tych cudownych technologii zawartych w olejach, którymi tak chwalą się ich producenci. Ciężko znaleźć na ich temat więcej jakichś konkretniejszych informacji, a mogą być bardzo ciekawe i pouczające
                                                  Jestem ciekaw co zawarte jest w ich składach i czy faktycznie cokolwiek wnoszą do całokształtu oleju
                                                  Castrol:
                                                  - FST;
                                                  - Magnatec;
                                                  - Titanium.
                                                  Mobil 1:
                                                  - SuperSyn;
                                                  Elf:
                                                  - IMF(Inter Monecular Friction);
                                                  Ravenol:
                                                  - ClenSynto(częściowo opisane przez producenta);
                                                  Lotos:
                                                  - Thermal Control;
                                                  Fuchs:
                                                  - XTL;
                                                  Millers:
                                                  - NanoDrive...
                                                  Są pewnie jeszcze inne do wymienienia, ale to tak na szybko, resztę dopisujcie jak coś

Komentarz

• Drzosz
                                                    Drive
                                                    • 2013
                                                    • 67
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                                    • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Będzie problem z zalaniem tego FUCHS TITAN RACE PRO S 5W30 w ASO jeżeli auto jest po gwarancji?? Czy lepiej wziąć X-Max 0W40 z normą 502 ?? Teraz mam LM TT 4200 wlany i chce zmienić na coś z tych dwóch.

Komentarz

Pracuję...