PAOLO ESCO, przecież leonn odpisał mi, że to tylko fotomontaż z racji wzbogacenia 0W40 dodatkiem.
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Wiec tak, przejechałem dzisiaj około 80km na nowym oleju shell 0w40, silnik pracuje cichutko i ładnie tez cichutko wkręca się na obroty, jedynie co to po przejechaniu tych 80km olej jest już ciemnobrązowy.
ogólnie na ta chwile jest super, dużo ciszej niż na castrolu, zobaczę jak polatam parę tysięcy kilometrówczarna perła
Komentarz
-
-
slawciol, Zwróć uwagę co i jak przy 1-szym uruchomieniu na zimnym silniku.
[ Dodano: Nie 14 Gru, 14 19:54 ]
Zamieszczone przez slawcioljedynie co to po przejechaniu tych 80km olej jest już ciemnobrązowy.O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez crom.deZamieszczone przez leonnU mnie na Liqui Moly też się robi majonez w lecie
Zamieszczone przez filip_autoshell 0w40 przelewa się w silniku przez 8 000 tysięcy kilometrów zużycie około 0,3 litra.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOleonn skąd bierzesz tego LM 0W50 ?
Zamieszczone przez PAOLO ESCOciekawe czy wiązania polimerowe wytrzymają eksploatację i na ile olej staci swoje parametry na przestrzeni kolometrów.Załączone pliki
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leonnWklejałem kiedyś badanie tego oleju, wypadło bardzo dobrze
"Visco Stabil - podnosi lepkość o jedną klasę SAE" ... dobra, dobra już wiem skąd się wziął ten LM 0W50 ... :lol: ... :losPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Znam dobrze strone z instrukcji auta (ta o specyfikacji oleju), ale podszedlem do tematu z innej strony. Jesli zmienny okres to vw 503, 504. Jesli stale okresy to vw 502. Ale co z HTHS? 503 ma obnizony w stosunku do 504 i 502 :?: . Czy to znaczy, ze moge sobie zalac Shell-a 0w-30 z taka wlasnie specyfikacja? Pewnie tak. Czy moze do turbo lepiej szukac oleju z wyzszym HTHS.Była: Skoda Fabia Combi 1.4 BKY 2006
Obecna: Skoda Octavia Combi FL 1.4 TSI 2011 CAXA
Silnik obecnie smaruje Mobil1 0w-40
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez uli07Czy to znaczy, ze moge sobie zalac Shell-a 0w-30
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez REXAXZamieszczone przez uli07Czy to znaczy, ze moge sobie zalac Shell-a 0w-30
http://www.epc.shell.com/Docs/GPCDOC...8en%29_TDS.pdf
Była: Skoda Fabia Combi 1.4 BKY 2006
Obecna: Skoda Octavia Combi FL 1.4 TSI 2011 CAXA
Silnik obecnie smaruje Mobil1 0w-40
Komentarz
-
-
slawciol, Zwróć uwagę co i jak przy 1-szym uruchomieniu na zimnym silniku.
mam obawy co do tego oleju w tym silniku a zwłaszcza katalizatora czy ten olej jest odpowiedni.
Czytając inne oleje, zwłaszcza opisy, to jest podawane, że spełnia wymogi na kata, turbo czy EURO5 a przy Shellu 0W40 nic na ten temat. Oczywiście patrząc na konfigurator doboru oleju do samochodu i silnika np: Motul, Shellczarna perła
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez crom.deZamieszczone przez slawciolWięc odpalanie poranne, lub po dłuższym postoju w normie, tzn jak na Castrolu olej na ta chwilę (300km) jest już praktycznie czarny :-/czarna perła
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez REXAXZamieszczone przez slawciolCo do shella 0W40 Gdzie dostane informacje czy ten olej nadaje się do silnikòw benzynowych turbodoladowanych wraz z katalizatorem
Odkryj nasze smary i oleje do samochodów osobowych, motocykli, skuterów, pojazdów morskich, rekreacyjnych, użytkowych, ogrodniczych i wielu innych
Te oleje są zalecane do tego silnika i w opisie jest jasno i wyraźnie napisane co i jak a w Shellu nie.
Ups ops: znalazłem:
Shell Helix Ultra to rodzina najlepszych olejów produkowanych z wykorzystaniem unikatowej technologii Shell PurePlus, dzięki której uzyskano olej silnikowy aktywnie pomagający w utrzymaniu silnika w czystości.
A tu tego nie piszą :roll:
czarna perła
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez slawciolZamieszczone przez REXAXZamieszczone przez slawciolCo do shella 0W40 Gdzie dostane informacje czy ten olej nadaje się do silnikòw benzynowych turbodoladowanych wraz z katalizatorem
Odkryj nasze smary i oleje do samochodów osobowych, motocykli, skuterów, pojazdów morskich, rekreacyjnych, użytkowych, ogrodniczych i wielu innych
Te oleje są zalecane do tego silnika i w opisie jest jasno i wyraźnie napisane co i jak a w Shellu nie.
Shell Helix Ultra to rodzina najlepszych olejów produkowanych z wykorzystaniem unikatowej technologii Shell PurePlus, dzięki której uzyskano olej silnikowy aktywnie pomagający w utrzymaniu silnika w czystości.
http://www.shell.pl/products-service...ltra-0w40.html
Specyfikacje: API SN/CF; ACEA A3/B3, A3/B4; aprobata MB 229.5; VW 502.00/505.00; Porsche A40; Renault RN0700, RN0710. Spełnia wymogi Fiata 9.55535-Z2
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez degeneratZamieszczone przez slawciolZamieszczone przez REXAXZamieszczone przez slawciolCo do shella 0W40 Gdzie dostane informacje czy ten olej nadaje się do silnikòw benzynowych turbodoladowanych wraz z katalizatorem
http://www.shell.pl/products-service...ltra-0w40.html
Specyfikacje: API SN/CF; ACEA A3/B3, A3/B4; aprobata MB 229.5; VW 502.00/505.00; Porsche A40; Renault RN0700, RN0710. Spełnia wymogi Fiata 9.55535-Z2
VW 502.00
Olej do silników benzynowych wyprodukowanych po roku 1996. Wymiana: 15000km/1rok
VW 505.00
Olej o podwyższonej lepkości w wysokiej temperaturze (HTHS) do silników Diesel bez pompowtryskiwaczy, wyposażonych lub nie w turbosprężarkę, bez filtra cząstek stałych. Wymiana 15000km/1 rokczarna perła
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez slawciolRozumiem, tylko dlaczego nie napisali jak dla laika przy tym oleju (0w40)takich informacji
Komentarz
-
Komentarz