to tym bardziej nie bierz oleju C3.
Jaki olej do TDI
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez TwoBNo to i ja mam pytanie - co prawda nie Skoda, ale spróbuję. Suzuki Grand Vitara 2.0 Tdi 2003, 270tys przejechane. Roczne przebiegi ok. 6-8 tys - samochód dla wędkarza
Czym go smarować ?Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]
"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx
Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401
Komentarz
-
-
giiiienek,
internetowy sprawdzony sklep? masz w dziale ogloszen klubowych. ja robie zakupy u kolegi klubowego w www.pro-choice.pl
Komentarz
-
-
Orlen Platinum 5W40, opinia po 5 tys. km:
1. Odpalanie na zimnym (a prawdziwych mrozów jeszcze nie było) - kiepsko, na M1 0W40 ani na Lotosie Synth. 5W40, tak nie było. Metal o metal trze i tyle.
2. Jazda na zimnym (tem. zew. od -2 do +5) - silnik chodzi jak młockarnia. To chyba rozrząd. Słuchać też jak wałek z turbiny świszczy. Bardzo niefajnie.
3. Jazda na rozgrzanym silniku. OK. Być może spalanie większe 0,1 do 0,3l.
4. Ubytki: dolałem ok. 0,3 l.
Jazda 50% miasto, 50% autostrada.
Komentarz
-
-
Poproszę Speców o potwierdzenie poniższej tezy.
Oleje dwa, oba 5W40, oba c3 i 505.01., oba bardzo podobne TBN i temp.zapłonu.
Olej A ma podane lepkości 95,8 przy 40* i 14,2 przy 100*, temp. płynięcia -30*.
Olej B to lepkość 74 przy 40* i 12,6 przy 100*, płynięcia -36*.
Biorąc powyższe pod uwagę, to dla jeżdżącego motorem PD spokojnie 1700-2000obr. prawie tylko trasy, całorocznie codziennie, bardziej wskazany będzie olej B.
Olej A powinien wolniej spływać do miski?
Dzięki.
[ Dodano: Nie 19 Sty, 14 10:35 ]
..... a jeszcze wskaźnik lepkości: oleju A 152, oleju B 172.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BroHenbardziej wskazany będzie olej B.
Zamieszczone przez BroHenOlej A powinien wolniej spływać do miski?
Zamieszczone przez BroHenwskaźnik lepkości: oleju A 152, oleju B 172.
Pamiętaj, że to tylko papierowe dane...
Zamieszczone przez dragsterPlatinum 5W40,
Przy Lotosie chyba nie było tak negatywnych opinii.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
[quote="PAOLO ESCO"]Zamieszczone przez BroHenbardziej wskazany będzie olej B.
Masz dla nich podane CCS ?
Pamiętaj, że to tylko papierowe dane...
Niestety nie ma CCS .... mam świadomość, że te cyferki to papier, ale czego innego się trzymać? Próbować i słuchać, chociaż złe wrażenia słuchowe to niekoniecznie złe efekty smarowania.
Dzięki wielkie za odpowiedź.
Komentarz
-
-
Witam, serdecznie. Panowie mam pytanie, od niedawna jestem szczęsliwym posiadaczem Octavii 2 z 2006 roku z silnikiem 1.9 TDI. Po sprowadzeniu dałem autko na kompleksowy serwis rozrząd. filtry itp.. Co mnie zdziwiło mechanik wlał mi olej Castrol Edge 5W30 5004 00/ 507 00. Czy jest to odpowiedni olej do tego auta, przebieg 260 000. Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Mam pytanie do osob ktore widze ze dobrze sie czuja w temacie olejow silnikowych, a mianowicie:
Do tej pory zalewalem swoja SII 1.9TDI Millers Oils XF Longlife 5w-30, a z racji tego ze skonczyl mi sie juz zapas tego oleju zastanawiam sie czy dalej ponowic zamowienie i zostac przy tym oleju czy moze przejsc na Fuchs TITAN GT1 PRO C-3 XTL 5W-30 lub moze Fuchs TITAN GT1 LONGLIFE III 5W-30
Dodam ze rocznie robie 50kkm i zmieniam olej co 10-12kkm, a co do obecnego Millers Oils XF Longlife 5w-30 to nie mam zadnych zastrzezen, martwi mnie jedynie tylko ze jest to olej Longlife a ja go zmieniam duzo wczesniej i nie wiem czy w takim razie powinien go lac jak i kazdy inny Longlife :?: :idea:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez skodamanczy moze przejsc na Fuchs TITAN GT1 PRO C-3 XTL 5W-30
Przy tak sporym przebiegu rocznym masz znakomitą sposobność przetestować przynajmniej dwa rodzaje olejów (najlepiej ze specyfikacją 505.01) ale na zimę 5W30 a w pozostałych okresach 5W40.
Powodzenia
(5 pozycji nad Twoim wpisem jest spec od olejów to się podpytaj :szeroki_usmiech )pozdrawiam Pakoś - teraz 147KM/328Nm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez skodamanDodam ze rocznie robie 50kkm i zmieniam olej co 10-12kkm, a co do obecnego Millers Oils XF Longlife 5w-30 to nie mam zadnych zastrzezen, martwi mnie jedynie tylko ze jest to olej
GT1 PRO 3 III nie ma .
GT1 PRO C3 wymiana co 10 -12 000km to olej HC III+ czyli półsyntetyk.
Specem nie jestem na tym forum ale to co zaopatruję np. floty jeżdzące Skodami po 200 000km w ciągu 5 lat nigdy nie miałem przykrych niespodzianek wszystkie silniki idą z leasingu w idealnej kondycji do zadowolonych osób prywatnych.
I nie ważne czy diesle czy DPF czy benzyny czy LPG.
I to wystarcza i tak to są przebiegi wystarczające dla tych nowych konstrukcji później idą na ...odpoczynek :-)
[ Dodano: Sro 22 Sty, 14 08:02 ]
Zamieszczone przez shaka220vCo mnie zdziwiło mechanik wlał mi olej Castrol Edge 5W30 5004 00/ 507 00. Czy jest to odpowiedni olej do tego auta, przebieg 260 000. Pozdrawiam
Olej może być ale w mojej ocenie lepiej jak jest ten zachodni niż ten z Polszy :-)
Jak masz DPF to musi być jak nie masz DPF to może być każdy 505.01 / 15 000km max albo 506.01 15000km x2 spokojnie przy interwiałach dziennych min. 16km od zimnego startuProfesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
http://www.zmienolej.pl/
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534
Komentarz
-
-
skodaman, u mnie we flocie wszystkie skody 1.9 TDI jezdza na oleju 5W-40 Motul Specyfic (lub X-clean 5W-40). Silniki maja potezne przebiegi i trzymaja sie swietnie. Takze moge polecic z pelna odpowiedzialnoscia 5W-40. A uwierz, ze z racji czestych wymian (max co 15 tys), moglem przetestowac wszystkie oleje polecane na tym forum.
Komentarz
-
Komentarz