Spalanie naszych aut - benzyna

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jamatusz
    Drive
    • 2007
    • 63

No, no, no!
    To wlasnie to!!!
    Chwila szalenstwa.
    I juz po ekonomicznej jezdzie.

Ale WARTO!
    Chetnie pozbede sie letnich kol - 17

Komentarz

• SS
      RS
      • 2010
      • 16209
      • Superb III (3V3)

SZARY-latan, jakie szaleństwa. Na autostradzie ile pojedziesz 230km/h na odcinku 2km może 5 a później TIR wyprzedza TIR'a, albo osobówka z prędkością większą o 5 km. I hamujesz. A na innych drogach to jest tyle przyjemności, że 3 TIR'y łykasz zamiast 1 :diabelski_usmiech
      jamatusz, 100% prawda
      Pisał Sebastian

Komentarz

• SZARY-latan
        Classic
        • 2011
        • 35

Zgadzam sie, ze jazda drogami krajowymi nie autostradami jest bardziej emocjonujaca ale i bardziej niebezpieczna. Choc na A4 praktycznie kazdego dnia widze wypadki.

Ps. Chcialem sie pochwalic pierwsze 10 tys. przebiegu w 2 miesiace bez jakiegokolwiek problemu. Z kazdym km jestem coraz bardziej zadowolony z wyboru auta. Jedyna "dziwna" rzecz oleju mi nie pije - od pierwszego sprawdzenia poziomu do dzis mam oleju ponad kreske max. I nic sie nie zmienia.

Komentarz

• SS
          RS
          • 2010
          • 16209
          • Superb III (3V3)

SZARY-latan, z tym olejem to się powinieneś cieszyć, nie martwić :szeroki_usmiech
          Pisał Sebastian

Komentarz

• SZARY-latan
            Classic
            • 2011
            • 35

SS, mam tylko nadzieję, że za wysoki poziom oleju nie zaszkodzi silnikowi czy turbinie w przyszłości. Przy okazji wizyty w ASO jeden z mechaników sprawdził mi poziom oleju i powiedział, że rzeczywiście jest go trochę za dużo ale nic złego nie powinno się dziać.

Coś o spalaniu (żeby nie było że nie na temat piszemy :wink: ): dziś trasa Pawłowice - Pszczyna śr. spalanie z kompa 4,5l/100km. Jazda za sznurkiem tirów, bezpieczna odległość tak, że nie używałem hamulca prędkość 60-90 km/h, klima on. Potem przeprawa przez Pszczynę i spalanie wzrosło do 5,0l/100km.

Komentarz

• jamatusz
              Drive
              • 2007
              • 63

No to pozazdroscic tylko udanego egzemplarza.
              Ale juz nie uwierze, jak ktos napisze, ze jego silnik daje na setke dwa litry
              Chetnie pozbede sie letnich kol - 17

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                RS
                • 2010
                • 2822

Zamieszczone przez jamatusz
                Ale juz nie uwierze, jak ktos napisze, ze jego silnik daje na setke dwa litry
                jamatusz, nie prowokuj Kolegów :diabelski_usmiech
                SPOT Poznań:
                .....
                ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• SS
                  RS
                  • 2010
                  • 16209
                  • Superb III (3V3)

SZARY-latan, Już się pogubiłem. Jedni twierdzą, że za dużo oleju może uszkodzić katalizator. Inni, że zbyt wysoki poziom powoduje zwiększenie ciśnienia w układzie smarowania silnika, a to jest niezdrowe jednostki. Sam nie wiem jak to jest.
                  Gratuluje spalania na trasie Pawłowice-Pszczyna. Z tego co pamiętam to ta trasa była zatłoczona tylko jak z szychty autobusy rozwoziły górników do domów. Ale wynik :shock: Ja dzisiaj zrobiłem 30 km po Częstochowie i okolicach i mam średnie 7 litrów. Tempomat był ustawiony na 80km/h i na piątym biegu jeździłem. Do Twoich 4,5 to mi jeszcze brakuje :szeroki_usmiech
                  Pisał Sebastian

Komentarz

• Zorr
                    RS
                    • 2011
                    • 2110

Zamieszczone przez SS
                    SZARY-latan, Już się pogubiłem. Jedni twierdzą, że za dużo oleju może uszkodzić katalizator. Inni, że zbyt wysoki poziom powoduje zwiększenie ciśnienia w układzie smarowania silnika, a to jest niezdrowe jednostki. Sam nie wiem jak to jest.
                    Jedno chyba nie wyklucza drugiego,
                    a olejem jak ze wszystkim trzeba mieć umiar, który definiuje bagnet.

SZARY-latan
                    4.5l/100km bardzo ładny wynik, jak ktoś zejdzie poniżej 4 to będzie można startować w jakimś eco-rajdzie.
                    Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                    Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• SZARY-latan
                      Classic
                      • 2011
                      • 35

SS, ruch na tej trasie jest raczej mały, fakt, że najwięcej się na niej dzieje gdy górnicy wracają do domów. Poza tym to idealna trasa na eko-driving tzn.: mało wzniesień, krótkie odcinki w terenach zabudowanych i to bez świateł. Taką trasę przy sprzyjającym ruchu z zachowaniem odpowiedniej odległości od aut z przodu można przejechać bez użycia hamulca.

Co do poziomu oleju to najprawdopodobniej w fabryce tak zalali. może będąc świadomym dużego zużycia oleju przez silniki turbobenzynowe leją więcej.

Komentarz

• piociel
                        Rider
                        • 2010
                        • 526
                        • Volkswagen

Ja miałem okazję zobaczyć ile maksymalnie mi pociągnie na autostradzie. Około 160 km, prędkość 170-190 km/h. Spalanie 9,0L/100km.
                        Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
                        Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• eaglemirek
                          RS
                          • 2010
                          • 14107
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

:shock:
                          Zamieszczone przez piociel
                          prędkość 170-190 km/h. Spalanie 9,0L/100km.
                          Tylko nie mów jeszcze że klima na full :!:
                          Muszę w takim razie reklamować swój silnik bo mnie przy 200 (licznikowym) chwilowe spalanie oscyluje w granicach 20 l/100 Jak to wygląda na baku to nie wiem bo nigdy nie miałem okazji pomykać z taką prędkością więcej niż kilkanaście km

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• piociel
                            Rider
                            • 2010
                            • 526
                            • Volkswagen

Zamieszczone przez eaglemirek
                            :shock:
                            prędkość 170-190 km/h. Spalanie 9,0L/100km.
                            Tylko nie mów jeszcze że klima na full :!:
                            Muszę w takim razie reklamować swój silnik bo mnie przy 200 (licznikowym) chwilowe spalanie oscyluje w granicach 20 l/100 Jak to wygląda na baku to nie wiem bo nigdy nie miałem okazji pomykać z taką prędkością więcej niż kilkanaście km
                            Klimę miałem ustawioną na ok. 20 C. To co podałem to nie jest spalanie chwilowe tylko średnia z tych 160km przejechanych tą prędkością - trochę poniżej godziny wyszło. Jeden pasażer i bagażnik prawie pusty.
                            Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
                            Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• SZARY-latan
                              Classic
                              • 2011
                              • 35

Ja miałem okazję zobaczyć ile maksymalnie mi pociągnie na autostradzie. Około 160 km, prędkość 170-190 km/h. Spalanie 9,0L/100km.
                              Warto jeszcze podać jaka była prędkość śr. z tej trasy. Zdarza mi się jeździć takimi i czasem większymi prędkościami na autostradzie i co bym nie robił to jeszcze nie przekroczyłem śr. prędkości z trasy 155 km/h. Może to winna dużego ruchu na A4. Acha żeby mieś taką średnią prędkość palę ok. 11 l/100km.

Komentarz

• Baldini
                                Classic
                                • 2007
                                • 17

Muszę w takim razie reklamować swój silnik bo mnie przy 200 (licznikowym) chwilowe spalanie oscyluje w granicach 20 l/100
                                I tak może być faktycznie. Im większa prędkość, tym spalanie rośnie drastycznie.

W tamtym roku jechałem do Gdańska 2 razy w przeciągu 2 tygodni. Za 1 razem deptałem do 150, 160 gdzie się dało. Średnie spalanie z całej trasy ok. 10l/100 i 50 km przed Gdańskiem tankowałem, bo zaświeciła rezerwa.
                                Za drugim razem jechałem zgodnie z przepisami, a autostradą max 100km/h. Wynik: średnie spalanie 7,1/100 km i według kompa mogłem przejechać jeszcze 230 km.

Komentarz

• winni77
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2183
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Muszę w takim razie reklamować swój silnik bo mnie przy 200 (licznikowym) chwilowe spalanie oscyluje w granicach 20 l/100
                                  U mnie jest tak samo.
                                  Mój "Batmobil"

Komentarz

• Mihau
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 7460
                                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez winni77
                                    U mnie jest tak samo.
                                    U mnie nawet 21L
                                    O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Psycho Dad
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 629

pfffffff tyle to miałem z odcinka jak spadł śnieg i stałem w mega korku
                                      Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• Mihau
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 7460
                                        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Psycho Dad, czytaj ze zrozumieniem.

Zamieszczone przez winni77
                                        U mnie jest tak samo.

Komentarz

• Psycho Dad
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 629

Czytam ... przecież chwilowe jest do 49.9l ... w 1.8TSI ... a w 2.0TSI podobno do 99.9l ... a ktoś buntował >200 ?
                                          Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• Jazz111
                                            Classic
                                            • 2011
                                            • 22

Teraz ja . 1.2 TSI
                                            Od nowości przejechane 3574km (50/50 trasa-miasto), spalone 240 litry paliwa.
                                            Średnie spalanie:
                                            - wg komputera 6,7 l/100km
                                            - wg moich obliczeń 6,71 l/100km

Kilka testów.

Trasa:
                                            1) 200 km, pasażer, pusty bagażnik, prędkość 75-80 km/h - 5,2 l (prędkość poniżej obowiązujących przepisów oraz małżonka jako pasażer z tekstami typu "jakbyś sobie kupił rower byłoby szybciej i taniej )
                                            2) 200 km, pasażer, pusty bagażnik, prędkość 90-150 km/h - 5,8 l (prędkość z obowiązującymi przepisami lub troszeczkę przekroczone )
                                            3) 150 km, 4 pasażerów, pusty bagażnik, prędkość 85-90 km/h - 5,7 l (przepisowo)
                                            4) 180 km, pasażer, pełny bagażnik, prędkość 90-110 km/h - 6,0 (przepisowo)
                                            5) 15 km, pusty bagażnik, prędkość 65-70 km/h - 4,6 l (wszyscy mnie wyprzedzali )

Miasto:
                                            Tutaj nie będę się rozpisywał. Średnio wychodzi od 6,5 do nawet 11 l/100km. Wszystko zależy od godzin w jakich się jeździ (rano-wieczór, szczyt-poza szczytem, ilość pasażerów, bagaż, odcinek trasy, skrzyżowania, ronda, światła, ruch, korki itd). Czasami przy tej samej trasie różnica w zużyciu paliwa wynosi 2 litry.

Podsumowując, 1.2 TSI w zależności od stylu jazdy, warunków drogowych, odcinków trasy, potrafi spalić od 4,6-11 l/100km. Porównując Octavie z moją drugą furą Fiat Panda 1.1 Activ (obecnie jeździ małżonka), różnica w spalaniu to 0.2 na korzyść Skody, a komfort, zresztą co tu porównywać.
                                            Z pozostałych wyliczonych średnich robię 30km/dzień z prędkością 35km/h .
                                            Jak łatwo wyliczyć dziennie siedzę za kierownicą 55min. a przez rok przejadę 11kkm. Istne szaleństwo .
                                            1.2 Elegance

Komentarz

• Mihau
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 7460
                                              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

1.8 TSI 100% Warszawa i 11.03L k
                                              jazda praktycznie poza korkami tak na marginesie

Komentarz

• słoń
                                                Elegance
                                                • 2010
                                                • 777

Zamieszczone przez Mihau
                                                to niezle dajesz "w kiche" furce

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 2822

Zamieszczone przez słoń
                                                  Zamieszczone przez Mihau
                                                  to niezle dajesz "w kiche" furce
                                                  oj tam oj tam, każdy wiek rządzi się swoimi prawami :diabelski_usmiech
                                                  SPOT Poznań:
                                                  .....
                                                  ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• seba210
                                                    Ambiente
                                                    • 2011
                                                    • 233

Zamieszczone przez Mihau
                                                    Spalanie z kompa czy wyliczone z tankowania?
                                                    Mi komp permanentnie zaniża o jakieś 10% + okłamuje jakieś 5% co do prędkości (pewnie i dystansu) w stosunku do GPS. Oczywiście wszystko w tę stronę by spalanie pokazać jak najniższe :roll:
                                                    Moja 4x4 FL'ka

Komentarz

Pracuję...