Ja zrobilem ze 20km i lampka wyskoczyla dopiero jak przejechalem okolo 1km ze stala predkoscia jadac prosto przy predkosci okolo 80km/h. A tak to nic
TPMS
Zwiń
X
-
no właśnie krzynol jak zmieniałem na letnie (jeszcze na nich jeżdżę zresztą) to nic nie wyskoczyło zobaczymy jak teraz zmienię na zimówkiSebastian
Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
Była Black ELEGANCE by sebastian7905
Wczasy nad morzem - klik
Komentarz
-
-
zmiana na zimówki - 5km i jest kontrolka TPMS
zastanawiam sie, jak on to liczy, że wyłapuje zimówki?
a mam taki sam rozmiar, szerokość i profil jak w letnich
Komentarz
-
-
po przełożeniu na zimówki TPMS zadziałałSebastian
Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
Była Black ELEGANCE by sebastian7905
Wczasy nad morzem - klik
Komentarz
-
-
Re: TPMS
Zamieszczone przez paliozaWitam,
ostatnio dlubiac w necie natknalem sie na TAKI artykul.
No to odpalam VAGa. Sprawdzam wersje pompy ABS -> MK70 -> no to do dzieła.
Zdejmujemy wtyczke od pompy (pompa ukryta z lewej strony przegrody silnika na scianie grodziowej).
Obrazek
sprawdzam -> pin 7 jest wolny (jezeli numeracja pinow nie jest widoczna na tej wtyczce (rysunek ponizej)
Obrazek
to sprawdzamy za pomoca lusterka bo w gniezdzie jest na 100% numeracja pinow.
CIagne kabel ze srodka auta do pin nr 7 (w moim przypadku) do wtyczki, tam zakanczam to metalowym pinem, wkladam we wtyczke, zabezpieczam przed wilgocia. Voila... w srodku do zakupionego wczesniej przycisku podlaczam kabelki zgodnie z rozpiska na stronie podanej wyzej -> odpowiedni fragment wklejony ponizej :
E226 = TPMS Button
J104 = Brake Electronics Control Module (ABS)
J519 = Central Electronics Control Module
E226 Pin 1 = gr/bl (grey/blue) > T12c/12 (J519)
E226 Pin 3 = br (brown) > Ground
E226 Pin 4 = sw/gr (black/grey) > Terminal 15 (Fuse 6)
E226 Pin 6 = gr/gn (grey/green) > (J104)
The easiest way to grap the necessary signals without much work is to grab them from the ASR/ESP Button (E256)! This saves ... alot of hassle and gives the same result.
E226 Pin 1 = gr/bl (grey/blue) = E256 Pin 1
E226 Pin 3 = br (brown) = E256 Pin 3
The ASR/ESP button takes terminal 15 from fuse 4 instead of fuse 6 but it's save to take that one from the ASR/ESP button too.
E226 Pin 4 = sw/gr (black/grey) = E256 Pin 4
So the only pin that needs real wiring is the one that goes to the ABS control module! Depending on which ABS and which transmission ... have, decide where pin 6 needs to go for ...:
MK70 = J104/Pin 7
MK60 (with Manual Transmission or 02E/DSG) = J104/Pin 27
MK60 (with Auto. Transmission 09G) = J104/Pin 41
After connecting the button, check if it's working or not, ... should use VAG-COM and ABS Meas. Block 018 Field 1.
Przyciskiem sie resetuje ustawienia opon (cisnienia).
Dzisiaj sprawdzilem i dziala... mialem inne cisnienie o okolo 0.5 na kolach z przodu i z tylu i wyskoczyl monit, wiec stwierdzam, ze dziala
Oczywiscie sluze pomoca jakby ktos chcial zrobic to samo.
P.S. jak ktos chce odwalic lewizne to styknie wlaczyc w VAGu odpowiednie funkcje i aby zresetowac ten uklad to trzeba pin 7 ABSu przywrzec na kilka sekund do +12V wtedy szafa pinknie i sie zresetuje.
A o ile pamietam to przycisk ma symbol:
1Z0 927 127 A 3X1 (zostal on zastapiony pozniej innym symbolem -> rozni sie 1 znaczkiem)
i do tego gniazdko:
4D0 971 636 B
wg w/w opisu i schematu pobranego pod moj VIN z etki piny we wtyczce sa obsadzone nastepujaco:
Poprawne podlaczenie pinow zaznaczylem na czerwono.
Zgodnie ze schematem ida pin 4 jest to +12V po stacyjce i pin 3 jest to + 5V podświetlenie
wyjście +12V na zlacze 47pinow pompy abs do pinu 35 wtyczki pompy abs podlaczamy do pinu 6 we wtyczce a nie 5 jak jest opisane na schemacie. Mase natomiast podlaczamy do pinu 2 we wtyczce tmps a nie do pinu 6 jak jest w schemacie.
Sprawdzone wlasnorecznie przez spalenie klawisza tmps ;/.
Aktualna wersja klawisza TMPS to 1Z0 927 127 B i ma on nieco zmieniona na plus konstrukcje plytki elektroniki i stykow na niej .OchMan
=====
Komentarz
-
-
ochman, nie czytałeś dokładnie wątku->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Kurcze ja już zgłupiałem. Jak w końcu podłączyć ten przycisk, żeby go nie spalić??
TAK:
Zamieszczone przez EnriquezW FL najprościej:
Pin który przychodzi z ABS podłaczyć do 5 przycisku SET
piny 3, 4, 6 przycisku SET połączyć z pinami 3, 4, 6 pycisu ESP
Jeżeli ktoś nie chce instalować przycisku SET to należy we wtyczce ABS zrobić mostek pomiędzy nowo dodanym pinem 35 a pinem od ESP (już nie pamiętam który to).
Zamieszczone przez ochmanOdgrzewam kotleta bo ostatnio montowalem klawisz TMPS w mojej OII FL i musze stwierdzic ze w zalaczonym schemacie i opisie jest blad, kosztowalo to mnie spalenie przycisku TMPS i kupno kolejnego ;/.
wg w/w opisu i schematu pobranego pod moj VIN z etki piny we wtyczce sa obsadzone nastepujaco:
Obrazek
Zgodnie ze schematem ida pin 4 jest to +12V po stacyjce i pin 3 jest to + 5V podświetlenie
wyjście +12V na zlacze 47pinow pompy abs do pinu 35 wtyczki pompy abs podlaczamy do pinu 6 we wtyczce a nie 5 jak jest opisane na schemacie. Mase natomiast podlaczamy do pinu 2 we wtyczce tmps a nie do pinu 6 jak jest w schemacie.
Aktualna wersja klawisza TMPS to 1Z0 927 127 B i ma on nieco zmieniona na plus konstrukcje plytki elektroniki i stykow na niej .
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez oki0302Kurcze ja już zgłupiałem. Jak w końcu podłączyć ten przycisk, żeby go nie spalić??
TAK:
Zamieszczone przez EnriquezW FL najprościej:
Pin który przychodzi z ABS podłaczyć do 5 przycisku SET
piny 3, 4, 6 przycisku SET połączyć z pinami 3, 4, 6 pycisu ESP
Jeżeli ktoś nie chce instalować przycisku SET to należy we wtyczce ABS zrobić mostek pomiędzy nowo dodanym pinem 35 a pinem od ESP (już nie pamiętam który to).
Zamieszczone przez ochmanOdgrzewam kotleta bo ostatnio montowalem klawisz TMPS w mojej OII FL i musze stwierdzic ze w zalaczonym schemacie i opisie jest blad, kosztowalo to mnie spalenie przycisku TMPS i kupno kolejnego ;/.
Obrazek
Aktualna wersja klawisza TMPS to 1Z0 927 127 B i ma on nieco zmieniona na plus konstrukcje plytki elektroniki i stykow na niej .
Proszę o info - "jak krowie na rowie" bo nie chciałbym spalić tego przycisku lub czegoś innego
Komentarz
-
-
ok dziękować poradziłem sobie tą prawą stroną za nagrzewnicą, musiałem tamtędy puścić ponieważ gotowy kabel wiązkę kupiłem na Aliexpress.com i kabel miał ograniczoną długość a nie chciałem bawić się w lutowanie itp
[ Dodano: Pon 14 Lip, 14 22:20 ]
wczoraj zainstalowałem w aucie TPMS, kupiłem kompletny zestaw na aliexpress z tej aukcji"http://www.aliexpress.com/snapshot/6071161033.html"
tam piny wychodzą inaczej niż standartowo bo kabel idący do ABSu był wpięty w pin nr 4 tak więc wydedukowałem że jest to tak jak to opisał Enriquez na 5 stronie :
w przed FL przypisanie pinów jest nieco inne:
pin 2 = masa
pin 3 = podświetlenie
pin 4 = to co przychodzi z ABS (pin 35 wtyczka 47 stykowa - auto bez HHC
pin 6 = 12 V z bezpiecznika Nr. 2
Przycisk ASR/ESP natomiast jest połączony tak:
pin 3 = podświetlenie
pin 4 = +12 V z bezpiecznika
pin 5 = to co idzie do sterownika
pin 6 = masa
zatem łączymy:
Przycisk TPMS --- Przycisk ESP
6 --- 4
3 --- 3
2 --- 6
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ochmanTo zrób tak jak ja napisałem i bedzie napewno OK
Przetestowałem na własnej skórze.
Podłączenie powinno wyglądać tak jak poniżej.
Dla aut z ESP, wtyczka ABS 47-pinowa
TPMS pin 3 ( szaro -niebieski ) do przewodu ESP pin 3 (szaro - niebieski)
TPMS pin 6 ( brązowy ) do przewodu ESP pin 6 (brązowy )
TPMS pin 4 ( czarno-szary ) do przewodu ESP pin 4 ( czarno-szary )
TPMS pin 5 ( liliowo-szary ) do wtyczki ABS pin 35 - kolor dowolny
!!! UWAGA - TEN SPOSÓB PODŁĄCZENIA JEST BŁĘDNY DZIŚ SFAJCZYŁEM PRZYCISK I MAM NADZIEJĘ ŻE TYLKO PRZYCISK BO CHOINKĘ MAM NA SZAFIE JAK TA LALA !!!
Komentarz
-
-
Uff, zadziałało i u mnie a juz miałem wątpliwości czy zadziała czy nie bo kodowałem wczesnym latem
Part No SW: 1K0 907 379 BD HW: 1K0 907 379 BD
Component: ESP MK60EC1 H31 0108
Co ciekawe zadziałało po wymianie opon letnich na zimowe aczkolwiek zarówno letnie jak i zimówki to rozmiar 205/55/R16 z tym że zimówki nowe a letnie po 4 sezonach (jakieś 5-6mm bieznika)
Komentarz
-
-
Podbijamy temat :-)
Jak bezpiecznie dobrac sie do panelu przyciskow ESP, PDC itd.? Trzeba z niego wyjac jedna zaslepke zeby wsadzic nowy przycisk oraz podlaczyc sie do przycisku ESP.
Ile trzeba rozebrac w kabinie zeby to zrobic?Była: Skoda Fabia Combi 1.4 BKY 2006
Obecna: Skoda Octavia Combi FL 1.4 TSI 2011 CAXA
Silnik obecnie smaruje Mobil1 0w-40
Komentarz
-
Komentarz