Raczej czujnik zmierzchu/deszczu (RLS) a wyłączniki auto musi być, by automatycznie przełączać z dziennych na mijania gdy się zrobi ciemniej itp. Z prędkością to raczej nie ma nic wspólnego choć jest opcja, by powyżej 140 km/h światła mijania się włączały. Te opcje dobrze opisuje instrukcja obsługi.
VCDS 10.6
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez kucykspeedwayCzytałem, że to bajt dla samobojcow :szeroki_usmiech:
: Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
:
: Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
: Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
:
Komentarz
-
-
Akurat Light Assistance to się nie ma niczym do włącznika, bo to działa po zmroku i musisz miec kamerę do detekcji świateł w lusterku. No i działa od 60km/h z tego co pamietam.
Może mi się wydaje, ale jakoś dziwnie chcesz pomóc w moich pytaniach ...
nikt nie wie co oznaczają powyższe bity ??Pozdrawiam
KuCyK
Komentarz
-
-
- Bajt 1 bit 3 i 4 - typ zamka tylnej klapy
- Bajt 5 bit 2 - musi być ori alarm
- Bajt 9 bit 0 - zamknięcie wlewu paliwa powyżej ??? km/h
- Bajt 9 bit 6 - DIS, którego nie mamy
- Bajt 11 bit 3 - włącz i zobacz
- Bajt 11 bit 6 - fajnie by było, włącz i zobacz
- Bajt 12 bit 3 - to samo jak powyżej - czujnik jest w zamku maski
- Bajt 16 bit 7 - nie dla psa kiełbasa
- Bajt 20 bit 7 - jw.
- Bajt 29 bit 6 - manetka długich astabilna->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Langusta, sprawdź, czy wogóle przyjmie kodowanie tego bitu i od maski też sprawdź->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez LangustaBajt 11 Bit 6 sprawdzę u siebie, a jeśli chodzi o migacze x4 lub x5 to kodowałem trzy razy a sterownik był uparty, na końcu utrzymał w mocy a było tak że po tygodniu wracały do ustawień fabrycznych.
Zamieszczone przez kucykspeedwayZmieniał może ktoś ilość mrugnięć przy "komfortowych kierunkach" ?? zmieniłem na 4, potem na 5, wartość sterownik przyjął, ale i takświeci x3. Prawdą jest, że trzeba przywrócić wartości domyślne MAXI-DOT-a, by odczytał komputer nowe wartości ??
krzynol, dzięki wielkie za dogłębne wyjaśnienie :szeroki_usmiech wytlumacz mi tylko co to jest ta manetka astabilna :diabelski_usmiech tzn., że w stronę do siebie mogę tylko kliknąć (mrugnąć długimi), a w drugą przełączyć na długie (manetka zostaje w tym położeniu) ??Pozdrawiam
KuCyK
Komentarz
-
-
w starszych O2 i nie tylko były manetki stabilne, to znaczy jak ją pchnąłeś do przodu to ona tam zostawała i świeciły długie. Jak pociągnąłeś do siebie to przestawały świecić. Astabilna manetka zawsze wraca do położenia wyjściowego i gdyby nie ten bajt to zawsze, czy pociągniesz ją do przodu czy do tyłu to nie uzyskałbyś świecenia długimi bez przytrzymywania manetki.
Zresztą sprawdź, to zakumasz o co kaman.Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Enriquezw starszych O2 i nie tylko były manetki stabilne, to znaczy jak ją pchnąłeś do przodu to ona tam zostawała i świeciły długie. Jak pociągnąłeś do siebie to przestawały świecić. Astabilna manetka zawsze wraca do położenia wyjściowego i gdyby nie ten bajt to zawsze, czy pociągniesz ją do przodu czy do tyłu to nie uzyskałbyś świecenia długimi bez przytrzymywania manetki.
Zresztą sprawdź, to zakumasz o co kaman.
A odnośnie LA - chodzi o jakieś automatyczne "skracanie" świateł w nocy, czy coś w tym stylu? Bo w takim wypadku zwykły RLS raczej nie wystarczy. Chyba że to ustrojstwo wyłącza długie przy jakimkolwiek, choćby śladowym oświetleniu z zewnątrz, wtedy może i tak.:
: Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
:
: Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
: Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
:
Komentarz
-
-
Cytat ze strony Skody:
" Light assistant
"Light Asistant posiada 4 automatyczne funkcje, które przydają się nie tylko po zmroku: Coming Home (chwilowe włączenie świateł w celu podświetlenia w ciemnościach drogi w okolicy samochodu). Leaving Home (oświetlenie podczas podchodzenia do samochodu), Tunnel Light (automatyczne włączanie świateł, kiedy spada intensywność oświetlenia na zewnątrz) oraz Day Light (światła do jazdy dziennej)."
Komentarz
-
-
Kombinował ktoś kiedyś z siłą wspomagania w O2 FL? Widziałem gdzieś na forum Golfa, że można zmienić siłę wspomagania np. na GTI (dodatkowo jeszcze 7 innych ustawień). Pomyślałem, że możnaby poprawić wyczucie układu kierowniczego przez to. Jeśli jechał ktoś kiedyś VW lub Seatem to wie co mam na myśli - tam się czuje koła połączone z kierownicą, a w octawi to tak trochę jak na kombajnie :lol:
Mogę pomóc z VAG-owaniem, VCP i mechaniką. Warszawa i okolice. Własny warsztat na Białołęce - MonsterGaraż
Samochody:
Astra F cabrio Bertone 1,6
O3 2,0TDI CKFC
Była:
O2FL 1,4TSI CAXA
Komentarz
-
-
Jeśli numerek przy Kl. jest wyższy niż 20 to VCDSem nie przestawisz. Tak na wiki.ross-tech podają:
http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
Trochę plików do VCDS, zapraszam
Komentarz
-
-
Langusta, bo trzeba by mieć żarówkę podłączoną do wyjścia na kierunek boczny w bordnetzie
jak by ci się chciało, to sprawdź to, mogę poszukać który pin to jest
byłaby rewelacja!!! chociaż tylko w FL :cry:->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzynol....
- Bajt 11 bit 3 - włącz i zobacz
- Bajt 11 bit 6 - fajnie by było, włącz i zobacz
- Bajt 12 bit 3 - to samo jak powyżej - czujnik jest w zamku maski
- Bajt 11 bit 3 - włączyłem, przyjął kodowanie, lecz poajwił się błąd, czyli dupa zbita
- Bajt 11 bit 6 - włączyłem, bez błędów i działa po otwarciu klapy - włącza się nie kierunkowskaz, lecz światło tylne od strony kierowcy
- Bajt 12 bit 3 - kodowanie przyjął, bez błędów, lecz nic się nie włącza - przywróciłem do stanu poprzedniego.Pozdrawiam
KuCyK
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kucykspeedwayBajt 12 bit 3 - kodowanie przyjął, bez błędów, lecz nic się nie włącza - przywróciłem do stanu poprzedniego.
po otwarciu maski będziemy mieli oświetlony silnik :szeroki_usmiech->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Langusta i Enriquez i inni koledzy, widzę, że macie zakodowany w Instruments Bajt 1 bit 0, czyli Brakepad Warning active/instaled - czyli powiadomienie o zużyciu klocków hamulcowych. Mieliście to z automatu po odbierze samochodu, czy dokodowaliście to sobie sami ?? Pytam, bo mam O2 FL z tego roku i nie mam tego zaznaczonego, a jak włączyłem, to cały czas mi to migało na MAXI DOT (pomaranczowa lampa na samej górze). Trzeba to wykasować, czy samo zniknie ?? Chyba, że mam klocki do wymiany, lub mało płynu :P
Będę wdzięczny za podpowiedziPozdrawiam
KuCyK
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kucykspeedwayCzujnik jest w klockach i musi do niego dochodzić jakiś kabel specjalny, czy jak->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kucykspeedwayLangusta i Enriquez i inni koledzy, widzę, że macie zakodowany w Instruments Bajt 1 bit 0, czyli Brakepad Warning active/instaled - czyli powiadomienie o zużyciu klocków hamulcowych. Mieliście to z automatu po odbierze samochodu, czy dokodowaliście to sobie sami ?? Pytam, bo mam O2 FL z tego roku i nie mam tego zaznaczonego, a jak włączyłem, to cały czas mi to migało na MAXI DOT (pomaranczowa lampa na samej górze). Trzeba to wykasować, czy samo zniknie ?? Chyba, że mam klocki do wymiany, lub mało płynu :P
Będę wdzięczny za podpowiedzi
[ Dodano: Pon 01 Paź, 12 02:06 ]
Zamieszczone przez krzynolLangusta, bo trzeba by mieć żarówkę podłączoną do wyjścia na kierunek boczny w bordnetzie
jak by ci się chciało, to sprawdź to, mogę poszukać który pin to jest
byłaby rewelacja!!! chociaż tylko w FL :cry:
Cienko to widzę :roll: , ponieważ jeszcze Bajt 11 bit 6 nawet mi nie ruszył,pewnie jeszcze muszę coś zakodować :?: aby uzyskać efekt świecącej lampy z tyłu przy otwartej klapie bagażnika.
Zakodowałem również:
światła stop bez włączonej stacyjki_zapłonu - nie działa :?:
klakson bez włączonej stacyjki_zapłonu - nie działa :?:
kodowania przyjęte bez błędów :diabelski_usmiechPozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez LangustaZakodowałem również:
światła stop bez włączonej stacyjki_zapłonu - nie działa :?:
klakson bez włączonej stacyjki_zapłonu - nie działa :?:
kodowania przyjęte bez błędów :diabelski_usmiech
Klakson nie działa mimo tego, że znalażłem jeszcze jedną opcję, dokładniej :
Sprawdzał ktoś czujnik jakości powietrza ?? Ja zaznaczyłem tę opcję, przyjął kodowanie i nie ma błędów, ale nie wiemteraz jak sprawdzić czy działa
Jeśli chodzi o klocki to cały czas mam na MAxi Dot tę cholerną ikonę po włączeniu opcji w instrumentsklocki nie są zużyte i płyn mam, także dupa zbita. Te kabelki do czujnika będą widoczne gołym okiem ?? nie śmiejcie się, ale elektronika jest dla mnie jak córka, ale robocizna praktyczna jak teściowa
Pozdrawiam
KuCyK
Komentarz
-
Komentarz