Winiet na Cro, MNE i AL nie ma? Tylko opłaty na bramkach?
Odnośnie Cro i MNE to tak jak piszą Yarwa, pgolik, Mała uwaga tylko przy powrocie jadąc autostradami w Cro jeżeli chcemy płacić kartą to takowe bramki przed granicą ze Słowenią mają zjazd wcześniej niż te gotówkowe, jak przejedziesz zjazd to płacisz gotówką :!: Co do AL jest trochę autostrad ale darmowe :!:
Zamieszczone przez endryu
Na urlop nie jedzie się w mundurze :zlosnik1: :zlosnik1: :zlosnik1:
Patrzcie go jaki dowcipniś :!: :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech
[ Dodano: Pią 24 Kwi, 15 14:10 ]
Zamieszczone przez SS
potwierdzam za gotówe korki a przy bramkach z płatnością kartami szło na bieżąco
Chyba że trafi się kilku inteligentnych inaczej i ustawią się w kolejce do bramek płatnych kartą (bo mniejsza kolejka) a chcą płacić gotówką. Potem kilku ustawi się za nimi i problem bo nie ma jak wycofać :!: Już 2 razy tak miałem jak cała kolejka musiała cofać bo znalazł się klient co nie umie czytać obrazków :evil: Raz to nawet chodziła babka i sprawdzała/pytała czy ludzie stoją w odpowiednich kolejkach.
A jak wygląda sprawa z korzystania leżaków/parasoli na plaży? Stała stawka czy leżaki są barowe?
Jak byłem w Parali (Grecja) to zawsze zamawialiśmy dwa piwka i cały dzień siedzenia za free
Do mediów w Czarnogórze dotarł stenogram z rozmowy szefa dyplomacji tego kraju z szefem niemieckiego MSZ w Berlinie. W dokumencie można przeczytać, jak minister Igor Lukszić tłumaczy Frankowi-Walterowi Steinmeierowi, że „Rosja destabilizuje Czarnogórę”. W kraju huczy.
Zapadła i u mnie decyzja,w tym roku nie ma żadnego all inclusive a będzie cro. Cel to makarska. Może ktoś z Was ma do polecenia jakiś apartament 2+2?
Plan na start to 3 lipca
Właśnie o to mi chodzi,nie jade na wakacje emeryckie aby się wyciszyć :-P Zaznać spokoju to mogę w garażu :-P Dlatego też przeglądam oferty od splitu w dół. Ewentualnie coś ponad splitem. Słyszałem coś o chorwackim Saint Tropez, ktoś coś wie?
Arti_r1, te Saint Tropez wg gugla wskazuje na Rovinij, - czyli Istria.
jest tam wiele takich miasteczek - ogólnie bardzo ciekawie jak lubisz zwiedzanie - tzw weneckie klimaty.
osobiście polecam, weź pod uwagę, że tam będą ceny nieco wyższe niż na południu. bo na istrii jest więcej włochów.
no i możesz zafundować sobie wycieczkę do wenecji na 1 dzień - promem.
---------------------
hmmm. gugle wskazuje też Makarską i Dubrovnik :szeroki_usmiech
jak chcesz poszaleć to możesz na Pag na plaże Zrce - ciągła balanga :diabelski_usmiech - ba(u)langa bala(u)nga
jeśli 2 tygodnie wakacji miałoby wyglądać jak na klipie będącym "reklamówką" - poniżej link, to warto się nad tym zastanowić...
oczywiście jak zawsze są plusy, ale i sporo minusów takiego "klimatu" :diabelski_usmiech
Buba, Z minusów to po dwóch tygodniach potrzebowł bym kolejnych dwóch by dojsc do siebie
ech przypomniały sie stare czasy w złotych piaskach 14 dni ostrego melanzu :diabelski_usmiech
Buba ooo to jest to :-D Ja bym tam pojechał zaszaleć,jak najbardziej. Ale wrocilbym pewnie z podbitym okiem i nie tylko :-P I to przez drugą połówkę heh. Mnie to by spasowalo takie bajlando ale jej nie hahahaha kapi słyszałem o jakimś innym,gdzieś bliżej Trogiru...
Panowie we wrześniu będę ruszał na wakacje z rocznym dzieckiem do Chorwacji i teraz pytanie. Czy dziecko też musi mieć dowód osobisty wyrobiony lub paszport? Żebym zdążył z ogarnięciem tego
Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Czy dziecko też musi mieć dowód osobisty wyrobiony lub paszport?
Tak. Wyjeżdżające za granice.
Bierz się za załatwianie bo niedługo sezon urlopowy. W urzędach też. :idea: Karty EKUZ też się mogą przydać.
Dowód osobisty jest bezpłatny. Paszport płatny.
Czy dziecko też musi mieć dowód osobisty wyrobiony lub paszport?
paszport lub dowód tymczasowy.
Paszport wydawany na 10 lat - jak maluch się zmieni można "dorobić"nowy z nową aktualną fotką - z odpłatnością na pozostały okres czasu, do tych 10 lat.
pamiętaj tylko o tym, że jak robisz dowód to muszą być obydwoje rodzice zarówno przy składaniu wniosku jak i odbiorze. W przypadku paszportu przy wniosku tylko. Natomiast przy odbiorze może być tylko jeden rodzic.
Dla niektórych może to być utrudnienie.
A propos paszportu to ja 2 lata temu córce robiłem na 5 lat - czy coś się zmieniło że piszecie o 10 ? Z tego co wiem było tak że jak dziecko ma mniej niż 5 lat (tak jest w twoim przypadku) to paszport jest wydawany tylko na 5 lat. Sprawdź to sobie. I koszt nie duży bo chyba jakieś 30 zł.
pamiętaj tylko o tym, że jak robisz dowód to muszą być obydwoje rodzice zarówno przy składaniu wniosku jak i odbiorze.
Jeśli chodzi o dowód to i w przypadku składania wniosku i odbioru może być tylko 1 rodzic.
Tak przynajmniej było w kwietniu w przypadku dowodu dla mojej 11 miesięcznej córki we Wrocławiu.
Komentarz