Ja wracałem w niedzielę i na granicy chorwacko - węgierskiej było lekkie zatwardzenie. Na bokach czekały podstawione autobusy (w 2 już siedzieli uchodźcy), było sporo policji i telewizja chorwacka. Co do sprawdzania to standardowo dokumenty i nic więcej. Co innego autokary i busy (na bok i kontrola).
bob_best, ja zawsze tankowałem przeważnie na INA, OMV, TIFON - na każdej markowej. Zawsze tylko starałem się, żeby to były duże stacje.
jak tam przejazd?
Jechałem na raty - w niedzielę do Graz (wyjazd z Sosnowca 6.30) - zero problemów i uchodźców. Popołudnie spędziliśmy w Graz w centrum - były tłumy bo mieli festiwal, uchodźców nie widzieliśmy. Z Graz leniwie ok. 9 ruszyliśmy - w mieście małe grupki uchodźców ale bez żadnych ekscesów z ich strony. Dalej nigdzie ich nie widzieliśmy - w Mureck też nic. Na granicach spokój i pustki, najdłużej staliśmy może 2 minuty. Dokumenty oglądali od niechcenia. Korków zero, drogi za Graz puste, w Chorwacji drogi jak wymarłe. Dojazd bez problemów
bob_best, Przydatna apka (korzystałem z niej) z cenami paliw, mapa stacji paliw z cenami, podglądem na kemerki z tras, przejść granicznych, komunikatami drogowymi, opłatami za autostrady, itd. http://www.hak.hr/smartphone/croatia-traffic-info
O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
bob_best, Przydatna apka (korzystałem z niej) z cenami paliw, mapa stacji paliw z cenami, podglądem na kemerki z tras, przejść granicznych, komunikatami drogowymi, opłatami za autostrady, itd. http://www.hak.hr/smartphone/croatia-traffic-info
Fajna aka, choć nie mam pakietu danych poza PŁ, więc tylko stacjonarnie sprawdzę. W cenach jest Eurosuper 95 BS oraz Eurosuper 95 BS Class - wiecie czym się różnią?
If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
sorry, jestem zalatany, postaram się ogarnąć i w ciągu kilku dni napisać podsumowanie. Najkrócej jak można - dojechaliśmy i wróciliśmy bez problemu; kolejki, szczegółowe kontrole i tabuny uchodźców to wymysł polskich TV. Pogoda była b. dobra dla nas.
xcracer, w tym roku będąc pod koniec sierpnia ,początek września miałem porównanie :wink: w Makarskiej były pustki,natomiast w Baska Voda ludzi do oporu :!: :diabelski_usmiech
Mi się Makarska podobała jak jeździliśmy we dwójkę lub ze znajomymi. Teraz, z dzieckiem - nie, nie i jeszcze raz nie. Zależy kto czego potrzebuje na urlopie. Jak całonocnych zabaw i leczenia kaca na przeludnionej plaży to chyba nie ma lepszego miejsca niż Makarska. Ale spokoju to się tam nie znajdzie.
Mi się Makarska podobała jak jeździliśmy we dwójkę lub ze znajomymi. Teraz, z dzieckiem - nie, nie i jeszcze raz nie. Zależy kto czego potrzebuje na urlopie. Jak całonocnych zabaw i leczenia kaca na przeludnionej plaży to chyba nie ma lepszego miejsca niż Makarska. Ale spokoju to się tam nie znajdzie.
Komentarz