jmors44, jeżeli masz silnik z lat 2009/2010 i zużywa on olej z powodu wadliwych pierścieni tłokowych, to żadne zmiany oleju Ci nie pomogą, tylko zabieg operacyjny, wymiana tłoków lub wymiana pierścieni tłokowych. Olej tu nic nie zmieni. Sprawdzone empirycznie
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
klarus, autko z drugiej połowy 2010 a więc mam nadzieję, że przypadłość o której piszesz mnie a właściwie mojej octy nie dotyczy. Pytam o olej bo będę go wymieniał i nic więcej , nie wymieniam go ze względu na chęć ograniczenia zużycia oleju bo wg. mnie jest w normie a nawet znacznie poniżej jej. Zawsze lałem olej do wcześniejszych skód z górnej półki - dobrze smarujesz dalej zajedziesz !
Czytam od dawna temat olejów i w poprzedniej octavi 2.0 TDI BKD lałem LM 5W30 Top Tec 4200 i uważam, że był ok, teraz pierwszy raz od 10 lat mam benzyniaka i staram się dobrać odpowiedni olej zarówno dla tego typu silnika ( benzyna, 1.8 TSI, 60 tkm, wymiana co rok, 12-15 tkm w ciągu roku) ale także pod swój charakter jazdy ( większość w mieście, spokojna jazda, garaż itd. ). Cały czas zastanawiam się dlaczego Paolo Esco "zaleca- proponuje" aby lać olej 5W50 a nie np. 5W40 . czy taki olej ograniczy - zmniejszy zużycie np. paliwa czy oleju ? Tego nie wiem i dlatego pytam i mam nadzieję, że nie będę zmuszony do empirycznego sparwdzenia tego co powiedziałeś.jmors44
Komentarz
-
-
jmors44, pierścienie tłokowe poprawili w 2011 r :cry: Jaki masz przebieg?
P.S. norma o której piszesz, to bzdura...pranie mózgu przez producenta i miganie się przed odpowiedzialnością, wiem co piszę... sprawdzone empirycznie
Nie było pytania o przebieg. Doczytałem 60 tkm. Przy 80 tkm mój brał, tyle co twój, aby przy 120 tkm brać prawie 2l/1000km. I to mimo dobrych rad i stosowania dobrych olejów. Jeśli to pierścienie, to leczenie olejem, to jak ktoś kiedyś powiedział, to leczenie syfa pudrem :P
Byli tacy na tym forum, którzy zalali 5w50, ufając że ograniczy to zużycie oleju. Pomogło... przez pierwsze 2000 km. Potem wszystko wróciło do "normy", a nawet ponad normę. Pomogła operacja...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jmors44przykro mi, że miałeś takie przygody
Jestem 2000 km po remoncie, zużycia oleju brak, poziom na bagnecie ani drgnie. Na pierwszą wymianę zakupiłem statoil lazerway ll 5w30. A potem się zastanowię...
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez klarusjmors44, jeżeli masz silnik z lat 2009/2010 i zużywa on olej z powodu wadliwych pierścieni tłokowych, to żadne zmiany oleju Ci nie pomogą, tylko zabieg operacyjny, wymiana tłoków lub wymiana pierścieni tłokowych. Olej tu nic nie zmieni. Sprawdzone empirycznie
Komentarz
-
-
1,6MPI to prawdziwy panzerwagen i można go zalać niemal czymkolwiek bez większej różnicy. I nareszcie jesteśmy w realu....
Dlatego to jest świetny poligon doświadczalny do testowania olejów
[ Dodano: Czw 04 Cze, 15 12:44 ]
Zamieszczone przez TippoZamieszczone przez PAOLO ESCOwięc wlej ten który zaproponowałem ...
Zamieszczone przez pedrosI wszystko jasne dzięki!
No more Trawol
A vka 650 Briggsa na 5w30 lazer way
Faktycznie po zalaniu 5w40 zimny start zupelnie inny przyjemniejszy a po rozgrzaniu nie ma różnicy.
BTW. Patent na wylewanie oleju jet tak genialny ze olej wymienia się tak łatwo ze nawet osoba atechniczna ogarnie. Co innego sprawdzić poziom czystego oleju :diabelski_usmiech
Dzięki za utwierdzenie w przekonaniu :diabelski_usmiech
[ Dodano: Czw 04 Cze, 15 12:50 ]
Zamieszczone przez klarusjmors44, pierścienie tłokowe poprawili w 2011 r :cry: Jaki masz przebieg?
P.S. norma o której piszesz, to bzdura...pranie mózgu przez producenta i miganie się przed odpowiedzialnością, wiem co piszę... sprawdzone empirycznie
Nie było pytania o przebieg. Doczytałem 60 tkm. Przy 80 tkm mój brał, tyle co twój, aby przy 120 tkm brać prawie 2l/1000km. I to mimo dobrych rad i stosowania dobrych olejów. Jeśli to pierścienie, to leczenie olejem, to jak ktoś kiedyś powiedział, to leczenie syfa pudrem :P
Byli tacy na tym forum, którzy zalali 5w50, ufając że ograniczy to zużycie oleju. Pomogło... przez pierwsze 2000 km. Potem wszystko wróciło do "normy", a nawet ponad normę. Pomogła operacja...
- dobrym docieraniem silnika można poprawić sytuację?
Dobre = często w palnik by ukształtować prawidłowo powierzchnię.
Na poparcie tezy mogę przytoczyć pewnego handlarza który dostał służbową Octavię a jego styl jazdy to zero/jeden i ostro w palnik nawet jesli silnik nie dotarty
Oleju nie brał tyle co opisujecie.
Komentarz
-
-
pedros, co chciałeś powiedzieć pisząc,Zamieszczone przez pedrosWiele osób nie wyklucza tego silnika zatem warto wiedzieć jakich argumentów użyć do zbicia ceny.
[ Dodano: Czw 04 Cze, 15 15:57 ]
jeszcze jedno pytanie
czy po nr VIN można rozpoznać czy silnik ma już poprawione pierścienie i pozostałe elementy ?jmors44
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jmors44pedros, co chciałeś powiedzieć pisząc,Zamieszczone przez pedrosWiele osób nie wyklucza tego silnika zatem warto wiedzieć jakich argumentów użyć do zbicia ceny.
[ Dodano: Czw 04 Cze, 15 15:57 ]
jeszcze jedno pytanie
czy po nr VIN można rozpoznać czy silnik ma już poprawione pierścienie i pozostałe elementy ?
Sam kiedyś zastanawiałem sięnad autem z drugiej ręki tym silnikiem silnikiem stąd taki skrót myślowy.
Konstrukcja silnika jest ok za wyjątkiem feralnych, niedopasowanych fabrycznie pierścieni.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez obrusZ rozpędu kupiłem Neste City Pro 5W40. Czy BSE z LPG pojeździ równie dobrze, jak na 0W40 czy też wymieniać/sprzedawać? Ten pierwszy ma C3 :cry:
Audi 1.8T AVJ
Silnik smaruje
Ravenol SSL
Komentarz
-
-
PS. Ciekawe zestawienie oliw w tabelce : http://www.eclipse95.altervista.org/olio_motore.htm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez REXAXMam taki mały dylemat czy wybrać Liqui Moly 0w40 czy bardziej syntetycznego Castrola Edge 0w40 :lol:
Ja najbliższe dwie zmiany mam juz zaplanowane, ale na przyszłe lato właśnie zalewam Castrola 0W40 Chcesz go pierwszy przetestować/rozdziewiczyć? :wink: Nie wahaj się
Ps, ale oczywiście o tym Vollsythese mówimy?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leonnale na przyszłe lato właśnie zalewam Castrola 0W40
Zamieszczone przez leonnChcesz go pierwszy przetestować/rozdziewiczyć?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez REXAXja już zakupiłem na kolejną wymianę takie cuś - http://galonoleje.pl/sklep/home/3105...0-1l-1171.html skusiła mnie genialna cena za opakowanie 1l wydaje się być najbliższy pod względem składu i parametrów Lazerway V 0w30 oczywiście tej starszej wersji
Komentarz
-
Komentarz