Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • leonn
    RS
    • 2011
    • 2726
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez bastek1080
    Co sądzicie o zamianie Shell 5w40 na 0w40 w obu autach?
    Jak nie bierze dużo oleju to jak najbardziej 0W-40 będzie lepszy.

Komentarz

• pedros
      RS
      • 2009
      • 1958
      • Volkswagen
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez koka
      Zamieszczone przez pedros
      Nie wytrzymałem :lol:
      [b]Fuchs Titan Race Pro S 5W40 ... Bylem ciekaw jak 5W40 sprawdzi się porównując do tego samego kiedyś zalanego ale 5W30 ...
      Zrealizowałem swoje natrectwo i jest naprawdę ok.
      też mnie ten olej męczy ... :P a właściwie dlaczego nie 5W30 ? ze względu na zużycie oleju przez silnik ? 5W40 wydaje się dość "gruby" ... a zima idzie ... :szeroki_usmiech
      Mam LPG :diabelski_usmiech

Oraz zapasy z BMW których nie przepale a nie chcę by estry skisly

5W30 w BFQ jest wręcz idealny... zwłaszcza że to prawie tzw dolne 5W30. ... bezapelacyjnie najlepszy olej jaki wlałem do Skody!

Silnik nie bierze oleju ponad normę tj na autostradach trochę schodzi a jak się delikatnie jeździ zero dolewek na 12kkm.

5w40 ma bardzo niską temperaturę plyniecia. .. estry dadzą radę zimą

Komentarz

• koka
        Rider
        • 2015
        • 321
        • Seat

no tak, rzeczywiście - niezły wynik ... ponieważ wydaje mi się, że w moim silniku jeszcze nie czas na 5W50 (taki teraz mam) a na "dolny" 5W40 jest już chyba trochę za późno :P race pro s 5W40 czyli "górne" 5W40 wydaje się być strzałem w "10" ... no i już wiem co wleję następnym razem ... :szeroki_usmiech widać natręctwo i mnie dopadło :diabelski_usmiech
        Leon 1.6 16V 105 KM

Komentarz

• pedros
          RS
          • 2009
          • 1958
          • Volkswagen
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez koka
          no tak, rzeczywiście - niezły wynik ... ponieważ wydaje mi się, że w moim silniku jeszcze nie czas na 5W50 (taki teraz mam) a na "dolny" 5W40 jest już chyba trochę za późno :P race pro s 5W40 czyli "górne" 5W40 wydaje się być strzałem w "10" ... no i już wiem co wleję następnym razem ... :szeroki_usmiech widać natręctwo i mnie dopadło :diabelski_usmiech
          Sprawdza się idealnie w BMW gdzie rozrząd a właściwie Vanosy są tak czułe na jakość oleju ... pro s sprawdza się idealnie. .. nic nie stuka nic nie puka...

Jak mi dpf odleci to i TDI zazna szczęścia :diabelski_usmiech

Komentarz

• sw29l
            Ambiente
            • 2011
            • 209

OLEJ

Fuchs Titan Race Pro S 5W40 onboard -opakowanie już z szarego plastiku. Estry i PAO w moim ulubionym wydaniu.
            Do BFQ weszło ponad 4.7 litra do górnej części bagnetu zatem wycieklo poprzednika bardzo dobrze... zazwyczaj zalewalem od 4.4 do 4.5 litra.

Praca. Bylem ciekaw jak 5W40 sprawdzi się porównując do tego samego kiedyś zalanego ale 5W30.

Nie czuć kopa aż takiego jak na 5W30 ale za to BFQ mruczy po rozgrzaniu jak na żadnym innym.... rezerwa mocy paradoksalnie pojawia się przy wyższych obrotach. Odpalanie też jest mega kulturalne jak na ten silnik

Zrealizowałem swoje natrectwo i jest naprawdę ok. Tak czułem potrzebę wynurzenia :diabelski_usmiech ...
            Powtórzę. .. kto raz dotknął bańki tego oleju. . Nie przejdzie obojętnie do innego. .. :diabelski_usmiech
            Ja na zime zalewam Millers XF 0W40, a na lato coś na maxa lepkiego 5W40 a nawet 5W50 - obency Fuchs GT1 FlexPro 5W30 nie polubił sie z TFSI i poszło go 2L/ 6K/KM- usprawiedliwieniem mogą być tropikalne warunki tego lata - ujarała się motorownia na maxa. Znajomi śmigają na tym samym fuksie w renaut laguna, toyota avensis i w astrach i elegancko się spisuje.

Komentarz

• paweł2
              L&K
              • 2010
              • 1405

Jaki olej będzie najlepszy do 1.6 16V 100ps(Astra2)przebieg 210kkm.
              Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• sw29l
                Ambiente
                • 2011
                • 209

Zamieszczone przez paweł2
                Kilku znajomych, śmiga w Astrach 1.4, 1.3, 1.7 na tym : Fuchs GT1 Pro Flex 5W30, też mają sporo nalatane i bardzo sobie chwalą ten olej.

Komentarz

• fan
                  Elegance
                  • 2009
                  • 760

Który olej 5w30 firmy Motul wybrać do 1.4tsi taki,żeby spełniał normy vw 504 507. Jest kilka więc nie wiem na jaki mam się zdecydować: Motul 8100 X-CLEAN czy Motul Specific czy może jeszcze jakis inny?
                  Respect All,Fear No One!

Komentarz

• prezes73
                    Rider
                    • 2015
                    • 522
                    • Hyundai

Zamieszczone przez fan
                    Który olej 5w30 firmy Motul wybrać do 1.4tsi taki,żeby spełniał normy vw 504 507. Jest kilka więc nie wiem na jaki mam się zdecydować: Motul 8100 X-CLEAN czy Motul Specific czy może jeszcze jakis inny?
                    Polecam Statoil Lazerway LL 5W30. U mnie super się sprawuje.

Komentarz

• sew1981
                      RS
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2009
                      • 10917
                      • Fiat

Pytanie do znawców olei, czy mogę wziąć totala zamiast elfa do mojej laguny do skrzyni?
                      Różnią się trochę wskaźnikiem lepkości, ale total jest tańszy, a chyba nie należy do dennych olei:

Sprawdź ofertę - oleje przekładniowe. Wiemy jaki olej do skrzyni biegów powinieneś wlać. Szybka dostawa oleju, faktury vat. Kup właściwy olej do skrzyni biegów

vs.

Przekładniowy olej syntetyczny do skrzyń biegów marki Renault - ELF TRANSELF NFP SAE 75W80. Olej w opakowaniu 1 litr.

Komentarz

• fan
                        Elegance
                        • 2009
                        • 760

Zamieszczone przez prezes73
                        Zamieszczone przez fan
                        Polecam Statoil Lazerway LL 5W30. U mnie super się sprawuje.
                        Obecnie używam shella i też jestem zadowolony,ale podobno motule są b.dobre stąd moje pytanie.
                        Respect All,Fear No One!

Komentarz

• leonn
                          RS
                          • 2011
                          • 2726
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez sew1981
                          czy mogę wziąć totala zamiast elfa
                          Nie jestem znawcą, ale możesz wlać Totala. Mam ten NFJ w megance zalany teraz, ale ciężko biegi wchodzą tylko mam już 265tys na zegarze to może i olej tutaj nic nie pomóc, ale mimo wszystko kupiłem jeszcze na próbę ten tylko nie mam kiedy zmienić.

Komentarz

• pedros
                            RS
                            • 2009
                            • 1958
                            • Volkswagen
                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Mam 75W w Skodzie, bardzo duża poprawa pracy synchronizatorow, biegi wklikuja się bardzo porządnie. ... i olej spełnia wiele norm zarówno gl4 jak i gl5 zatem jest to bezpieczna aplikacja.

Bajecznie bieg wsteczny wskakuje bez chamskiego kliknięcia

Komentarz

• paba
                              Rider
                              • 2012
                              • 284

mi bardzo ładnie skrzynia pracuje na Xado 75W90 GL3/4/5

Komentarz

• pedros
                                RS
                                • 2009
                                • 1958
                                • Volkswagen
                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Ja nie rozumiem po co wymieniać przecież producenci twierdzą że nie wymienia się gdyż się nie wymienia bo nie ma potrzeby wymieniać 8)

:diabelski_usmiech

U mnie zimą bardzo poprawiło się ale wcale skrzynia nie uciszyla się na co liczyłem. ..

Dodatkowo dolalem AR9100 :lol:

Komentarz

• sew1981
                                  RS
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2009
                                  • 10917
                                  • Fiat

danke za podpowiedzi. zakupię zatem tego totala :wink:

Komentarz

• leonn
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2726
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja nie rozumiem po co wymieniać przecież producenci twierdzą że nie wymienia się gdyż się nie wymienia bo nie ma potrzeby wymieniać 8)

:diabelski_usmiech
                                    Niektórzy twierdzą, że z silnikowym jest tak samo :lol:

Dodatkowo dolalem AR9100 :lol:
                                    A ja CeraTec :P

Komentarz

• sew1981
                                      RS
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2009
                                      • 10917
                                      • Fiat

a ja miałem militec 1 w MI w skrzyni dolany :P
                                      w tym niczego nie dolewam, tylko wymienie oleum :wink:

Komentarz

• REXAX
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 453

Zamieszczone przez leonn
                                        A ja CeraTec
                                        wiadomo :lol:
                                        LM Synthoil 0w30 powiem szczerze że robi wrażenie a byłem sceptyczny

Komentarz

• rOBERTO795
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 3465
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez paweł2
                                          5w40-obojętnie jaki byle by nie rozlewany w PL
                                          OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )

DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138

Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.

Komentarz

• leonn
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2726
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez REXAX
                                            a byłem sceptyczny
                                            Z jakiego powodu? Vollsynthetisch

Komentarz

• koka
                                              Rider
                                              • 2015
                                              • 321
                                              • Seat

Zamieszczone przez sw29l
                                              Ja na zime zalewam Millers XF 0W40, a na lato coś na maxa lepkiego 5W40 a nawet 5W50
                                              masz jakieś typy tego 5W40 "na maxa lepkiego" ? jeśli chodzi o 5W50 to raczej w przypadku "ciężkiej nogi" czy zwiększonego poboru oleju - ja w swoim mimo wielu + widzę też jeden minus - zwiększone zużycie paliwa - być może mój słabowity silnik nie jest tak zużyty jak myślałem i trochę mu ciężko na "gęstym" oleju - wygląda to tak, jakbym jeździł z ciągle włączoną klimą a ponieważ jest gorąco i klima jest prawie zawsze używana, no to jest tak, jakbym miał dwie klimy :diabelski_usmiech mam też wrażenie że z rana trochę ciężej kręci i zaczynam się bać srogiej zimy na takiej lepkości :P pomimo "Pour PointoC -45" i Pumping temperature °C -38"
                                              Leon 1.6 16V 105 KM

Komentarz

• paba
                                                Rider
                                                • 2012
                                                • 284

Zamieszczone przez koka
                                                masz jakieś typy tego 5W40 "na maxa lepkiego" ?
                                                Eni i-SINT 5W40

Komentarz

• sw29l
                                                  Ambiente
                                                  • 2011
                                                  • 209

Zamieszczone przez koka
                                                  Zamieszczone przez sw29l
                                                  Ja na zime zalewam Millers XF 0W40, a na lato coś na maxa lepkiego 5W40 a nawet 5W50
                                                  masz jakieś typy tego 5W40 "na maxa lepkiego" ? jeśli chodzi o 5W50 to raczej w przypadku "ciężkiej nogi" czy zwiększonego poboru oleju - ja w swoim mimo wielu + widzę też jeden minus - zwiększone zużycie paliwa - być może mój słabowity silnik nie jest tak zużyty jak myślałem i trochę mu ciężko na "gęstym" oleju - wygląda to tak, jakbym jeździł z ciągle włączoną klimą a ponieważ jest gorąco i klima jest prawie zawsze używana, no to jest tak, jakbym miał dwie klimy :diabelski_usmiech mam też wrażenie że z rana trochę ciężej kręci i zaczynam się bać srogiej zimy na takiej lepkości :P pomimo "Pour PointoC -45" i Pumping temperature °C -38"
                                                  Teraz nie ma problemu z "gęstym" 5W40 każdy producent ma w ofercie taki z normą 229.3/5, my mamy różne silniki, u mnie 5W30 po trasie w upale 35*C ledwo odznaczał się na bagnecie- jest jak woda, niby 5W30 jest zalecany do tfsi ale to pomyłka znika w oczach z silnika - na zimno czy na ciepło klepał zaworami przy starcie, i przy +10 i przy +40*C, minimum 5W40 lub 5W50 - obecne oliwy mają bdb płynność w niskich temp.+ dobre pakiety dodatków. Obecnie do płukania - zanim zaleje Millera 0w40- zalałem tani olej Comma 5W40 i silnik cisza przy starcie. Na lato wleje na 100% Valvoline 5W50

[ Dodano: Pon 31 Sie, 15 13:19 ]
                                                  Zamieszczone przez paba
                                                  Zamieszczone przez koka
                                                  masz jakieś typy tego 5W40 "na maxa lepkiego" ?
                                                  Eni i-SINT 5W40
                                                  Ciekawy ten ENI, podobnie jak Ravenol VSI

Komentarz

• rezon
                                                    RS
                                                    • 2006
                                                    • 1894
                                                    • Volvo
                                                    • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez sw29l
                                                    niby 5W30 jest zalecany do tfsi ale to pomyłka znika w oczach z silnika - na zimno czy na ciepło klepał zaworami przy starcie, i przy +10 i przy +40*C, minimum 5W40 lub 5W50 - obecne oliwy mają bdb płynność w niskich temp.+ dobre pakiety dodatków
                                                    mnie tam nic nie znikało - nawet w HR czy w jeszcze cieplejszych krajach np. PL Od początku jeżdżę na 5W30 i jakoś daje radę bez klepania przy starcie czy znikania.

Komentarz

Pracuję...