Wyjazdy w rejon Chorwacji - PODPOWIEDZI od tych co byli

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PAOLO ESCO
    RS
    • 2009
    • 6626
    • Volkswagen
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Majowy
    ogień przez Niemcy i trochę mniejszy przez Austrię
    weź poprawkę na remony dróg w DE i korki pod większymi miastami Monachium-Norymberga... do Salzburga będziesz się od Monachium pewnie "wlekł"... zawsze sobie tą 1h dolicz.
    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Majowy
      Ambiente
      • 2013
      • 215

W Monachium zawsze są korki. Dlatego będę leciał Norymberga - Passau - Graz. Wprawdzie za dwa tunele trzeba zapłacić, ale nie powinno być korków. Mam nadzieję :roll:

Komentarz

• leonn
        RS
        • 2011
        • 2728
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Pytanie, czy nie będzie problemu jak tam wjadę o 3:00?.
        Tego nie wiem, zameldowanie mają od 12.00 do 20.00 wymeldowanie do 10.00 my sie zmieściliśmy w czasie, oni mają dwa hotele a nie wierzę, że będa mieli full obłożnie na 01.09 :wink: Dzwoń zobaczysz co Ci powiedzą.

Przez niemcy dokładasz 300km :wink: to nie wiem czy tak nadrobisz czasowo, ale napewno nie jedź na Monachium tylko na Passau :wink:

Komentarz

• PAOLO ESCO
          RS
          • 2009
          • 6626
          • Volkswagen
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez leonn
          nie jedź na Monachium
          zależy o której godzinie będzie mijał Monachium, jak wieczorem lub nad ranem to spokojnie przejedzie obwodnicami. Nie da się ukryć, że jednak ruch w tym rejonie DE jest zdecydowanie większy.

Zamieszczone przez leonn
          Przez niemcy dokładasz 300km
          ale leci po autostradach a nie pcha się przez dziury w polskich drogach :P

Komentarz

• Majowy
            Ambiente
            • 2013
            • 215

Sprawdziłem już dokładnie na dwóch nawigacjach i wychodzi różnica 236km pomiędzy trasą GD - Cieszyn - Brno - Wiedeń - Graz - Bratus, a GD - Gorzów - Frankfurt - Drezno - Passau - Graz - Bratus. Więc nie jest tak źle.

Wybierając drogę przez Niemcy biorę poprawkę na korki na zjeździe z A1 w Toruniu, przejazd przez Włocławek, masakrę od Strykowa do Piotrkowa i remont w Częstochowie. O remontach między Wiedniem, a Grazem nie wspomnę. A Niemcy - 160 tempomat i lecimy w Austrii zwolnię do 130, jakoś na odcinkowy pomiar prędkości nie chcę się załapać. Dawniej i u nich jeździłem po 180 bo i tak nic nie przychodziło do PL, ale teraz lepiej uważać.

Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu. Na razie muszę zabukować jakiś nocleg i w pn oddać auto do "doctore" na przegląd. Chyba tarcze mi się kończą z tyłu, a wolę mieć sprawne hamulce podczas tej wycieczki.

Komentarz

• leonn
              RS
              • 2011
              • 2728
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu. Na razie muszę zabukować jakiś nocleg
              bookuj bookuj :wink: żebyście cali i wypoczęci nad adrjatyk zajechali

Komentarz

• Majowy
                Ambiente
                • 2013
                • 215

Zamieszczone przez leonn
                Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu. Na razie muszę zabukować jakiś nocleg
                bookuj bookuj :wink: żebyście cali i wypoczęci nad adrjatyk zajechali
                Taki jest plan :szeroki_usmiech

Komentarz

• marbab
                  RS
                  • 2009
                  • 4713
                  • Fiat
                  • BMM 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez lukasz3112
                  czy jadąc do Dubrownika na granicy z BiH trzeba mieć paszport? czy wystarczy sam dowód osobisty? bo za późno się zorientowałem i nie zdążę wyrobić..
                  tyle razy juz tu trabilem, przynajmniej od 4 lat do BiH mozna wjezdzac na dowod. Zielona karta jest wymagana. Za wreczenie paszportu w morde nie daja :diabelski_usmiech Nie znajacy tematu lepiej siedziec cicho, bo nie ktorzy maja przez to ferment :P
                  Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
                  Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• dato
                    L&K
                    • 2012
                    • 1431

Zmiany z 1 lipca bierzesz pod uwagę ? Wjazd na dowód utrzymany, ale ogólnie uszczelniło się...

Komentarz

• fan
                      Elegance
                      • 2009
                      • 760

Zamieszczone przez marbab
                      czy jadąc do Dubrownika na granicy z BiH trzeba mieć paszport? czy wystarczy sam dowód osobisty? bo za późno się zorientowałem i nie zdążę wyrobić..
                      tyle razy juz tu trabilem, przynajmniej od 4 lat do BiH mozna wjezdzac na dowod. Zielona karta jest wymagana. Za wreczenie paszportu w morde nie daja :diabelski_usmiech Nie znajacy tematu lepiej siedziec cicho, bo nie ktorzy maja przez to ferment :P
                      Zielona karta jesli jedziesz tylko do Dubrovnika nie jest wymagana(sprawdzone 3tyg temu)
                      Respect All,Fear No One!

Komentarz

• ketivv
                        L&K
                        • 2011
                        • 1155

Zamieszczone przez fan
                        Zielona karta jesli jedziesz tylko do Dubrovnika nie jest wymagana(sprawdzone 3tyg temu)
                        jak sprawdzone ?

Komentarz

• maxlodz
                          Classic
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 18

Zamieszczone przez ketivv
                          Zamieszczone przez fan
                          jak sprawdzone ?
                          Sprawdzić można tylko wtedy, kiedy to spowodujesz kolizję/wypadek a Twój ubezpieczyciel powie nie ma sprawy pokrywam za ciebie koszty, bo przecież wykupiłeś OC w Polsce i działa ono także w BiH.

3 tygodnie temu jechałem do Mostaru i celnik na granicy CRo/BiH zatrzymał mi paszporty i skierował do pobliskiego punktu(baru) abym wykupił Zieloną Kartę (15E)

Komentarz

• SS
                            RS
                            • 2010
                            • 16209
                            • Superb III (3V3)

maxlodz, to ładnie bo ja w kraju zapłaciłem chyba 20 zł, ale to zależy od ubezpieczenia jakie masz.
                            Pisał Sebastian

Komentarz

• maxlodz
                              Classic
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 18

Zamieszczone przez SS
                              maxlodz, to ładnie bo ja w kraju zapłaciłem chyba 20 zł, ale to zależy od ubezpieczenia jakie masz.
                              Ja mam ubezpieczenie w mBanku, który w ofercie nie ma Zielonej Karty.

Komentarz

• no_fear
                                Rider
                                • 2010
                                • 504
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez maxlodz
                                Zamieszczone przez SS
                                w mBanku tylko w tym najtańszym OC (mDirect) nie ma Zielonej Karty.

Ja tydzień temu kupiłem w mBanku OC, raty miesięczne, wybrałem opcję "oczko" droższą od mDirect (o 5zł miesięcznie) i ZK mam na rok czasu
                                www.SPAmobile.pl

Komentarz

• aro_40
                                  RS
                                  • 2007
                                  • 1529
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

trzeba się o nią upomnieć oddzielnie mBank nie jest tak domyślny, jak większośc ubezpieczycieli chyba
                                  If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• no_fear
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 504
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez aro_40
                                    trzeba się o nią upomnieć oddzielnie mBank nie jest tak domyślny, jak większośc ubezpieczycieli chyba
                                    w mBanku wystawianie polis Zielona Karta odbywa się w następujący sposób:
                                    • BENEFIA - w celu wystawienia Zielonej Karty należy telefonicznie lub mailowo skontaktować się z BRE Ubezpieczenia. Polisy wystawiane są bezpłatnie na okres 15 dni, 30 dni lub na rok (jednak nie dłużej niż do końca okresu ubezpieczenia na polisie OC).
                                      HDI - polisy Zielona Karta wystawiane są bezpłatnie w Oddziałach i przez agentów HDI do polis OC HDI zakupionych w SUS.
                                      mDirect - polisy Zielona Karta do ubezpieczenia OC mDirect nie są wystawiane.

i wszystko w temacie :wink:
                                    www.SPAmobile.pl

Komentarz

• lukasz3112
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 3607

no dobra to już wiem, że z samym dowodem przejadę. ale nie odpowiedzieliście na drugi moje pytanie
                                      trasa:
                                      Warszawa-> Piotrków Tryb (tylko nie wiem czy przez Łódź jechać A2 czy normalnie na S8 się wbić) -> Częstochowa -> Siewierz (i tutaj wjazd na A1) -> Chałupki czy bezpośrednio z nasze A1 na czeską? -> Brno -> Wiedeń -> Graz -> objazd autostrady Lenart-Ptuj -> Zagrzeb -> Baśka Voda

poprawnie? jakieś utrudnienia po drodze ? wyjazd w niedzielę 25.08 ok 15-16
                                      ok wiem, że autostradą przejadę na Czechy. Tylko czy tam dalej jakieś utrudnienia są? będę jechał w nocy więc nie chcę gdzieś błądzić
                                      Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• zadariusz1
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 543
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Ja jechalem prawie tak samo przez Lodz i dalej tak jak piszesz i powiem ci masakra ja z Katowic do Zadaru jechalem 24 godziny, korki od Austrii byly niemilosierne, na Chorwacji stalem w korkach prawie 6 godzin, wydaje mi sie, ze w okresie wakacji przez Polske idzie szybciej niz za granica gdzie maja lepsze drogi

Komentarz

• lukasz3112
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 3607

w jaki dzień jechałeś? ja właśnie chcę Czechy, Austrię pokonać w nocy. Liczę na to że sporo ludzi będzie wracać a nie jechać w tamtym kierunku. No i to już będzie niedziela-poniedziałek a nie sobota. jak będzie to się okaże. to pewnie też na Łódź pojadę bo na tej S8 to też co chwilę 70 postawione.
                                          Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• endryu
                                            RS
                                            • 2006
                                            • 3777
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

W nocy przejazd bez większych utrudnień. Zalecenia podróżników są takie aby nie jechać w wekend
                                            Jechałem z soboty na niedzielę 27/28.07. Czechy od Mohelnic-Ołomuniec-Brno-Mikulov-Wiedeń przejazd na bieżąco. Za Wiedniem odcinki remontowanej autostrady. Przejazd dwoma pasami-na bieżąco ograniczenie do 80 km/h. Za Grazem podobnie. Na objeździe M-L-P na odcinku Trate-Lenart remont nawierzchni. Ruch wachadłowy-sygnalizacja swietlna. Postój na czerwonym ok.2 min. Na granicy bez korków. Na bramkach autostrady w HR. bez kolejek. W HR bez utrudnień.
                                            O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                            O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                            =================================================

Komentarz

• idas
                                              Elegance
                                              • 2006
                                              • 828

Ktora mapa do RNS powinna zawierac Chorwacje?
                                              VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                                              VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• eaglemirek
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 14114
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

zadariusz1, w jaki dzień jechałeś i w jakich godzinach :?: .
                                                Jak jechałem w lipcu do MNE to z Raciborza wystartowałem w środę o 20.30 na żadnych bramkach przejściach nie byłem dalej jak 3. Granice z Chorwacją osiągnąłem o 03.30, a granicę Chorwacja - Czarnogóra o 13.10. Cała podróż do Petrowac 9ponad 1400km) zajęła mi 19h ale to przez bardzo wolny przejazd wzdłuż całej Boki Kotorskiej i przez Budvę. Byłem cały czas kierowcą więc bez szaleństw. Droga powrotna to samo - płynnie. Zawsze tak wyliczam czas aby Wiedeń mijać w granicach 23.00- 24.00 no i przebazowanie w tygodniu a nie dni weekendowe. Odnośnie objazdu M.L.P to tak jak pisze endryu,
                                                Teraz już powinien być jeszcze mniejszy ruch :!:
                                                ok wiem, że autostradą przejadę na Czechy. Tylko czy tam dalej jakieś utrudnienia są? będę jechał w nocy więc nie chcę gdzieś błądzić
                                                1 lecisz do samego końca. Zaraz po zjeździe z autostrady za rondkiem masz w Świerklanach 2 razy światła (bardzo blisko siebie) a kolejnych (czyli 3) masz objazd w lewo - dalej trzymaj się drogowskazów i na pewno trafisz
                                                Szerokości, bezawaryjności a przede wszystkim udanych wakacji.
                                                Koniecznie :kufel lub :kufel :kufel za OCP

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• ketivv
                                                  L&K
                                                  • 2011
                                                  • 1155

Zamieszczone przez idas
                                                  Ktora mapa do RNS powinna zawierac Chorwacje?
                                                  East

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 6626
                                                    • Volkswagen
                                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez zadariusz1
                                                    z Katowic do Zadaru jechalem 24 godziny, korki od Austrii byly niemilosierne
                                                    uuuuu.... a ja właśnie jutro o 17 startuję do Włoch rejon Triestu a potem na Istrię. Lecę przez Czechy a potem na Linz i Salzburg...może takich korków nie będzie

Komentarz

Pracuję...